Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της μήτρας και του θυρεοειδούς. Οι τρεις κύριοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο, με βάση το μηχανισμό δράσης τους, είναι τα κυτταροτοξικά φάρμακα, τα στοχευμένα φάρμακα και τα ορμονικά φάρμακα. Η αγορά ογκολογικών φαρμάκων έχει σημειώσει τεράστια αύξηση στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας των αυξανόμενων εγκρίσεων φαρμάκων από τους ελεγκτικούς οργανισμούς και της εμφάνισης βιολογικά παρόμοιων προϊόντων για τη θεραπεία καρκίνου. Επιπλέον, η αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης για τον καρκίνο έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες δραστηριότητες έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες.

Οι βασικές εταιρείες στην αγορά ογκολογικών φαρμάκων επικεντρώνονται στη θεραπεία του καρκίνου με βάση εξατομικευμένα φάρμακα. Σύμφωνα με το Κέντρο Tufts για τη μελέτη της ανάπτυξης φαρμάκων (CSDD), το 2015 το 73% των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου ήταν εξατομικευμένα. Αρκετές έρευνες επικεντρώνονται στη στόχευση του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο για να προσφέρουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Biofarmaceutical Pipeline, το 2013, η νέα μοριακή οντότητα για την αντιμετώπιση του καρκίνου κατέχει το 80% των συνολικών προϊόντων για τη θεραπεία καρκίνου.  

Ωστόσο, το γεγονός ότι αρκετά φάρμακα ογκολογίας θα χάσουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τους τα προσεχή χρόνια αναμένεται να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Για παράδειγμα, η Μπεβασιζουμάμπη της Roche, - εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα για την ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, του γλοιοβλαστώματος, των νεφρών και των ωοθηκών, αναμένεται να χάσει την ευρεσιτεχνία του τον Ιούλιο του 2019 στις ΗΠΑ και τον Ιανουάριο του 2022 στην Ευρώπη. 

Η αγορά ογκολογικών φαρμάκων στη Βόρεια Αμερική κατέχει δεσπόζουσα θέση. Οι προχωρημένες επιλογές ιατρικής θεραπείας που διατίθενται για τον καρκίνο σε οικονομίες όπως οι Η.Π.Α. και η αύξηση του ποσοστού επιβίωσης αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ένωση για τον καρκίνο, σε μια έκθεσή της ανέφερε ότι ο αριθμός των επιζώντων που πάσχουν από καρκίνο αυξήθηκε από 9,8 εκατομμύρια το 2001 στα 14.500.000 το 2014. Επιπλέον, η αύξηση των δραστηριοτήτων Ε & Α από τοπικούς φορείς όπως η Spark Therapeutics, Inc. και η Kite Pharmaceuticals και η αύξηση των εγκρίσεων προϊόντων από τον αμερικανικό FDA ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς στη Βόρεια Αμερική.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να δει σημαντική αύξηση η αγορά των ογκολογικών σκευασμάτων, λόγω των συγχωνεύσεων που εξαγορών που σημειώνονται εκεί. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2018, η Merck εξαγόρασε την Viralytics Limited, που εδρεύει στο Σύδνεϋ, προκειμένου να ενισχύσει την κατηγορία των ογκολογικών της σκευασμάτων. Επιπλέον, η αυξανόμενη επικράτηση διαφόρων τύπων καρκίνου σε οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα αναμένεται επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη της αγοράς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το 2015, περίπου 4,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και πάνω από 2,8 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο καταγράφηκαν στην Κίνα, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι ο συνηθέστερος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο