Πενήντα γενικές κλινικές κατέβασαν ρολά την περίοδο 2010-2018, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία. Οι δύο τελευταίες ιδιωτικές γενικές κλινικές που ανέστειλαν την λειτουργία τους το έκαναν πριν από ένα μήνα περίπου. Η μία ήταν 100 κλινών στην Αχαρνών και διέθετε ΜΕΘ, αλλά και μονάδα αιμοκάθαρσης, ενώ η άλλη λειτουργούσε στο Παγκράτι, με 90 κλίνες. Πληροφορίες λένε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται το 51ο λουκέτο που θα είναι και το πρώτο δυσάρεστο σχετικό γεγονός της νέας χρονιάς. Αυτή τη φορά, τα δυσάρεστα νέα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί η σχετική προβληματική μονάδα με περισσότερες από 150 κλίνες. 

Παράγοντες από τον ιδιωτικό τομέα, μας ανέφεραν ότι η έξοδος των 50 κλινικών από τον κλάδο σημαίνει μείον 3.000 κλίνες περίπου. Έτσι, σήμερα, οι γενικές ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα -συμπεριλαμβάνονται και οι όμιλοι- φθάνουν τις 70. Συνολικά, στον κλάδο των μονάδων ιδιωτικής περίθαλψης δραστηριοποιούνται μαζί με τις ψυχιατρικές κλινικές 140 δομές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυσμενείς εξελίξεις στην κατηγορία των γενικών κλινικών αναμένεται να είναι ακόμη πιο δραματικές στο μέλλον, λόγω του υψηλών εξόδων που έχουν και τα οποία είναι αντιστρόφως ανάλογα της πληρότητάς τους που μπορεί να μην ξεπερνά το 30%. 

Μία κλινική 100 κλινών και εφόσον εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία  εμφανίζει έξοδα της τάξεως των 250.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα κονδύλια αφορούν το μίσθωμα του ακινήτου, τις αποδοχές των εργαζομένων -μια κλινική με τόσες κλίνες πρέπει να απασχολεί από 100 έως 120 άτομα- ενώ υψηλό είναι και το λειτουργικό κόστος των χειρουργείων. Για παράδειγμα, ένα ορθοπεδικό χειρουργείο μπορεί να κοστίζει έως και 6.000 ευρώ (περιλαμβάνεται το έξοδο των υλικών που πληρώνονται μετρητοίς στις εταιρείες με την παραλαβή τους, καθώς οι τελευταίες εδώ και καιρό δεν κάνουν πίστωση), ενώ αυτό το κόστος διπλασιάζεται στις θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις ή στις νευροχειρουργικές επεμβάσεις. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα