Όλοι αναρμόδιοι δηλώνουν από τον ΕΟΠΥΥ για την επιστολή που έλαβε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών με νέες οδηγίες, οι οποίες όμως ανατρέπουν βασικά σημεία του καινούργιου ΕΚΠΥ που τέθηκε σε εφαρμογή. Το ενδιαφέρον είναι ότι από τη συγκεκριμένη επιστολή, εκτός του λογότυπου του Οργανισμού που απουσιάζει, δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες σφραγίδες. 

Το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να τεθεί αύριο στη συνάντηση που έχουν εκπρόσωποι του ΠΕΙΚ με την διοίκηση του Οργανισμού, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Πληροφορίες λένε ότι το κλίμα δεν θα είναι και το καλύτερο, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που έχουν διαρρεύσει ότι ο Οργανισμός θα ζητήσει κούρεμα 70% στα έξοδα που χρεώνουν οι ιδιωτικές κλινικές στον ασθενή (για παράδειγμα για να περάσει από 4κλινο σε δίκλινο δωμάτιο).

Όπως μάθαμε, με βάση την "απρόσωπη" επιστολή, κόβεται το 10ευρω που έπαιρναν οι ιδιωτικές κλινικές για την ημερήσια χορηγούμενη αγωγή που έδιναν στους ασθενείς και η οποία με το προηγούμενο ΕΚΠΥ ήταν 8 ευρώ. Έτσι, πλέον, οι ιδιωτικές κλινικές θα παίρνουν μόνο το ημερήσιο ΚΕΝ που είναι 34,63 ευρώ (στο οποίο πλέον θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των φαρμάκων και το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων). Το διαρκές "κόψιμο" έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον κλάδο, τονίζοντας ότι μπορεί το 10ευρώ να είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά ήταν και αυτό κάτι για τα 70-80 ευρώ που υπολογίζεται η καθημερινή φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει ενέσιμη αντιβίωση.

Αλλαγές επιφέρουν οι οδηγίες και στη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Με το νέο ΕΚΠΥ, η συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους είναι 30% και σε περίπτωση παράτασης 10%. Ο προηγούμενος ΕΚΠΥ προσδιόριζε τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 30% και σε περίπτωση παράτασης 10%, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ήταν ποσοστό συμμετοχής στο 50% και σε περίπτωση παράτασης 20%. 

Με τις τελευταίες οδηγίες, το ποσοστό συμμετοχής για όλους τους ασφαλισμένους (ανεξαρτήτως ταμείου) θα είναι 30% και σε περίπτωση παράτασης το ποσοστό θα ακολουθήσει το ποσοστό συμμετοχής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]