H κυβερνητική παρέμβαση των ΗΠΑ στην τιμολόγηση των φαρμάκων πιέζοντας για πιο προσιτές τιμές έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας που έχει ένα προβάδισμα στα βιολογικά φάρμακα, η οποία σύμφωνα και με το ρεπορτάζ αναμένει χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή το 2019.

Η Pfizer ανέφερε έσοδα ύψους 53,6 δισ. Δολαρίων για το 2018, που ήταν κατά 2% λειτουργική ανάπτυξη. Το τέταρτο τρίμηνο απέφερε έσοδα ύψους 14 δισ. δολαρίων αποτυπώνοντας μία λειτουργική ανάπτυξη ύψους 5%. Για την φετινή περίοδο, η πολυεθνική προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή από 2,82 έως 2,92 δολάρια, η οποία είναι κάτω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων αναλυτή της Wall Street που είναι 3,04 δολάρια. Η εταιρεία επικαλείται δυσμενείς συναλλαγματικές συνέπειες, οι οποίες θα μειώσουν τις πωλήσεις της κατά περίπου 900 εκατ. δολ. τη φετινή περίοδο. Αξίζει να επισημανθεί ότι πέρυσι ο τομέας της ογκολογίας σε αγορές εκτός της Αμερικής αυξήθηκε κατά 53% , ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ βελτιώθηκαν μόνο κατά 6%.

Η J & J δήλωσε ότι η φετινή της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ή θα αμβλυνθεί, καθώς το δολάριο ανεβαίνει έναντι ανταγωνιστικών νομισμάτων και η αύξηση των τιμών των φαρμάκων αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην Ουάσινγκτον.  Για το 2019 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της θα κυμανθούν στα 80,8 δισ. Δολάρια, που είναι χαμηλότερες από τα 82,6 δισ. δολ. που προβλέπει η Wall Street . Ιδιαίτερη ανησυχία για την J & J είναι ότι οι καθαρές τιμές για τα προϊόντα της στην αγορά των Η.Π.Α. μειώθηκαν μεταξύ 6 και 8% πέρυσι, αν και για το  2019 η εταιρεία αναμένει ότι παρά τις καθαρές μειώσεις τιμών θα παραμείνουν σε "αυξημένα επίπεδα" .

Η AbbVie ανακοίνωσε απώλειες 1,83 δισ. Δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τα συνολικά  περυσινά της έσοδα αυξήθηκαν στα 32,75 δισ. δολάρια από 28,2 δισ. δολάρια το 2017. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Wall Street. Το τέταρτο τρίμηνο, η AbbVie είχε ζημιά στο κέρδος ανά μετοχή ύψους 1,23 δολ. για να διαμορφωθεί τελικά στο 1,9 δολ., ενώ αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη  1,92 δολ. ανά μετοχή. Την ίδια περίοδο, η AbbVie ανέφερε έσοδα ύψους 8,31 δισ. δολαρίων (για το τρίμηνο), όταν αναλυτές είχαν προβλέψει 8,36 δισ. δολ.

Η Amgen ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 7% για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 στα 6,2 δισ. Δολάρια. Οι πωλήσεις προϊόντων αυξήθηκαν 8 % σε παγκόσμιο επίπεδο, με νέα λανσαρίσματα προϊόντων, που παρουσίασαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Τα συνολικά έσοδα για το έτος αυξήθηκαν 4% στα 23,7 δισ. δολ. Το κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 3,01 δολ. το τέταρτο τρίμηνο φθάνοντας έτσι τα 12,62 δολάρια για ολόκληρο το έτος, συμβάλλοντας σε αυτό τα υψηλότερα συνολικά έσοδα, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής  από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο χαμηλότερος σταθμισμένος μέσος όρος των μετοχών.  

Η Merck & Co. ανέφερε ότι το τέταρτο περυσινό τρίμηνο οι παγκόσμιες πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 11 δισ. δολ παγκοσμίως σημειώνοντας αύξηση 5%. Οι συνολικές πωλήσεις της ανήλθαν στα 42,3 δισ. Δολάρια, πετυχαίνοντας επίσης άνοδο 5%. Η αύξηση προήλθε από το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στην ογκολογία και τα εμβόλια. Για το 2019, η εταιρεία προβλέπει παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 43,2 δισ. δολαρίων έως 44,7 δισ. Δολάρια. Οσον αφορά τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπει για την φετινή περίοδο ότι θα κινηθούν από  3,97 δολ. έως 4,12 δολ.

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 4% σε δανικές κορόνες και αυξήθηκαν κατά 3% στα τοπικά νομίσματα, επηρεασμένα από την υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και των συναφών νομισμάτων. Για το 2019, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων προβλέπεται να είναι από 2 έως 5% στα τοπικά νομίσματα.  

Η Takeda ανακοίνωσε ότι πέρυσι τα έσοδά της από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 4,8% ιδίως αυτά που αφορούν την γαστρεντερολογία, την ογκολογία, τη νευροεπιστήμη . Αυτά τα τμήματα αυξήθηκαν κατά 10,5%. Η αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,5%, η Ιαπωνία κατά 4,9%, η Ευρώπη και ο Καναδάς κατά 4,9% και οι αναδυόμενες αγορές κατά 5,1%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις