H εξίσωση στο νοσοκομειακό φάρμακο είναι αδύνατη και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη για τα χειρότερα σενάρια στον χώρο της Υγείας, με πρωταγωνιστές τις αποσύρσεις σκευασμάτων, τις «αναχωρήσεις» εταιρειών, την εκμηδένιση της πιθανότητας εισόδου καινοτόμων προϊόντων, την αύξηση της ανεργίας και τις τριτοκοσμικές συνθήκες για τους ήδη επιβαρυμένους ασθενείς εις διπλούν από την υγεία τους και την γενικότερη κατάσταση. Και αν αυτές είναι οι άμεσες συνέπειες υπάρχουν και οι έμμεσες, καθώς το φάρμακο όπως και όλα τα προϊόντα, συντηρεί μία αλυσίδα.

Ως εκ τούτου, η φθορά ή η απώλεια ενός κρίκου θέτει σε κίνδυνο την αλυσίδα. Και αυτό σημαίνει πρωτίστως αναστολή λειτουργιών σε εταιρείες που συντηρούνται από το φάρμακο (π.χ. φαρμακαποθήκες), αλλά και εκτόξευση αθέμιτων πρακτικών για γρήγορο πλουτισμό, καθώς τα φθηνά φάρμακα στην εσωτερική αγορά μπορούν να μοσχοπουληθούν στο εξωτερικό (ανάλογες ιστορίες έχουν παιχτεί στο παρελθόν) κ.λπ. Όλα αυτά ή τέλος πάντων κάποια εξ αυτών, τα υπονόησαν με  πρόσφατη επιστολή τους τα θεσμικά όργανα των επιχειρήσεων του κλάδου  στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν, με αποκλειστικές πληροφορίες, για το 2018 η υπέρβαση στη νοσοκομειακή δαπάνη (δημόσιες Δομές) υπολογίζεται στα 370 εκατ. ευρώ. Το budget για  τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για όλο το έτος ήταν 474,2 εκατ. ευρώ (εξάμηνο 237,1).

Η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ  για φάρμακα του ν.3816 1Α  που χρησιμοποιούνται στις ιδιωτικές κλινικές είναι 50 εκατ. ευρώ το εξάμηνο ( επιβεβαιωμένο για το α εξάμηνο του 2018).

Το budget για όλο το έτος είναι 55,8 εκατ. ευρώ (27,9 εκατ. Ευρώ το εξάμηνο).

Με  βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, το  νοσοκομειακό clawback στις δημόσιες δομές (νοσοκομεία ΕΣΥ) είναι πάνω από 44%, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές ( ΕΟΠΥΥ 1Α) 64,1%. 

Αρα... με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το α΄ εξάμηνο του 2018, η φαρμακοβιομηχανία πουλά φθηνότερα συγκριτικά με την Ευρώπη κατά 78% περίπου. Στο τελευταίο έχει προσμετρηθεί και ποσοστό 13,87% φθηνότερα με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών. Αυτό διακρίνεται στο 5% που είναι το υποχρεωτικό rebate και 8,78% που είναι η υποχρεωτική έκπτωση για να φτάσουμε στη νοσοκομειακή τιμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα