Aμεση απάντηση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητούν με προσωπικές τους επιστολές φαρμακοβιομηχανίες στο θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών (claw-back/ rebate) που καλούνται να πληρώσουν για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο του α’ εξαμήνου 2018.

Τελευταίες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας έχουν φθάσει ήδη -για τα νοσοκομειακά φάρμακα κατηγορίας 1Α- δύο επιστολές. Η πρώτη είναι από φαρμακοβιομηχανία που διατηρεί διεθνείς συνεργασίες και τα σημειώματα των περικοπών που έχει λάβει κυμαίνονται από 63% και φθάνουν και το 71%. Η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία μετρά περικοπές από 65% έως και 68%. Πηγές λένε ότι ετοιμάζονται και άλλες προσωπικές επιστολές από εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι πριν μία εβδομάδα περίπου είχε σταλεί σχετική επιστολή από τον ΣΦΕΕ και τον PhRMA, στην οποία αναφερόταν ότι "τα σημειώματα που έχουν λάβει, έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ελληνικό και πανευρωπαϊκό προηγούμενο, καθόσον αναλογούν πλέον σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα