Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τον διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 5,4% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 77,9 δισ. δολάρια το 2024, από 57 δισ. δολάρια το 2019, σύμφωνα νέα μελέτη.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τον οργανισμό από το να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα αντί να μετακινείται στα κύτταρα και να χρησιμοποιείται για ενέργεια. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν το σάκχαρο του αίματος παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας - όπως τύφλωση, νεφρική βλάβη, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όλα τα φάρμακα για το διαβήτη λειτουργούν για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φαρμάκων για το διαβήτη: χάπια από το στόμα και εγχύσεις στο δέρμα. Για την αντιμετώπιση του διαβήτη απαιτούνται συχνά περισσότερα από ένα φάρμακα.

Σήμερα σχεδόν ένας στους δέκα (8,5%) ενήλικες άνω των 18 ετών επηρεάζεται από την πάθηση, με περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους το 2016, ενώ άλλα 2,2 εκατ. άνθρωποι νόσησαν την ίδια χρονιά λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τον διαβήτη την έβδομη κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. 

Ωστόσο, το πρόβλημα μεγαλώνει. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980 και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα προστεθούν πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως τα επόμενα 25 χρόνια. 

Η παγκόσμια επιβάρυνση του διαβήτη

Εκτός από το ανθρώπινο κόστος του διαβήτη και των συναφών επιπλοκών της νόσου, η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, ο διαβήτης κοστίζει  10 δισ. λίρες κάθε χρόνο. Αυτό είναι  1 εκατ. λίρες κάθε ώρα, ή το 10% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαβήτης και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) προβλέπεται να κοστίζουν περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2011 και 2025. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ham H Cho, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη: «Ο διαβήτης απειλεί να κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]