Aίσιο τέλος στον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων αναμένεται να σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αν επιβεβαιωθούν τελικά οι σχετικές διαρροές από παράγοντες θεσμικών οργάνων του κράτους.

Στο Πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που ακούγεται ότι ετοιμάζεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα περιληφθεί μία τροπολογία προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων. Αυτό διέρρευσε από στελέχη του Υπουργείου, τονίζοντας ότι άμεσα θα δημοσιευτεί και υπουργική απόφαση με όλες τις διευκρινιστικές διατάξεις για το πώς θα γίνεται η τιμολόγηση. 

Θυμίζουμε ότι από πέρσι έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι πλέον θα υπάρχει μία μόνο ανατιμολόγηση το χρόνο, και ότι πλέον η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή δύο χωρών της Ευρωζώνης (έναντι του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ). Το δεύτερο μέτρο σαφώς και είναι υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς δεν "πληρώνει" τις νομισματικές διακυμάνσεις και διαφορές μετατροπής άλλων νομισμάτων σε ευρώ. 

Σε επόμενο στάδιο αλλά άμεσα, όπως υπονοείται από τις ίδιες πηγές, έρχεται Νομοσχέδιο που θα αφορά δύο βασικές καταργήσεις. Η πρώτη αφορά την κατάργηση του 25% που είναι το τέλος εισόδου των νέων φαρμάκων στην αγορά και η δεύτερη το 9/6/3 (σε εννέα κράτη να κυκλοφορεί το φάρμακο, σε έξι από αυτές να αποζημιώνεται και σε τρεις από αυτές να έχει αξιολογηθεί από την σχετικές Επιτροπές των κρατών που κυκλοφορεί). 

Βεβαίως όλα τα παραπάνω, αν και εφόσον συμβούν έτσι όπως τα καταγράφουμε... θα χαροποιήσουν την φαρμακοβιομηχανία, αλλά θα της παραμείνει αφενός ο βραχνάς των καθυστερήσεων στις νέες εγκρίσεις και αφετέρου το βαρίδι των περικοπών. Ειδικότερα στο θέμα των εγκρίσεων, κυβερνητικός παράγοντας μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συνωστίζονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης περίπου 50 σκευάσματα, θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω του μεγάλου όγκου των γενοσήμων που έχουν κατατεθεί, πιστεύοντας ότι άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση για αυτά τα σκευάσματα. 

Όσον αφορά το θέμα των περικοπών, πηγές αναφέρουν ότι αναζητούνται επιπλέον κονδύλια για το φάρμακο με πρώτη προτεραιότητα  τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α), όπου εκεί οι περικοπές φθάνουν  το 71%. 

Στο μεταξύ, πηγές μας ανέφεραν ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι το Νομοσχέδιο για την συνεχή ιατρική εκπαίδευση των γιατρών, το οποίο ουσιαστικά ακουμπά και τις σχέσεις που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τον ιατρικό κόσμο και ειδικότερα την συμμετοχή των επιστημόνων σε συνέδρια με κονδύλια εταιρειών. Και σε αυτό το Νομοσχέδιο αναμένεται να έχουμε εξελίξεις πριν από το καλοκαίρι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας