Κάλεσμα προς τους βουλευτές σκοπεύει να καταθέσει σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια την Τρίτη 5/3/2019, αναφορικά με τα άρθρα αυτού 96 και 97 που αφορούν στα ατμιστικά προϊόντα καλώντας τους να αναλάβουν δράση.

Οπως θα αναφέρεται στο κάλεσμα "Το Υπουργείο Υγείας, εφόσον υποχρεώθηκε από επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποίησε στις 25/2/2019 στον ιστότοπο του Συστήματος Πληροφόρησης Τεχνικών Κανόνων (TRIS - Technical Regulation Information System) σύνοψη των άρθρων 96 και 97. Η μη κοινοποίηση τεχνικών κανόνων εκεί στοιχειοθετεί ακυρότητα ενώπιον δικαστηρίων βάσει της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομολογίας. Η κοινοποίηση του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται εδώ

Η διαδικασία στο TRIS προβλέπει 3μηνη κατ’ ελάχιστο περίοδο διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών αφενός και των φορέων της αγοράς που θα εφαρμόσουν τον κανόνα (status quo περίοδο).

Ομως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που καταγράφονται στο κάλεσμα, "το Υπουργείο Υγείας , αντί να συμμορφωθεί με το πνεύμα της διαδικασίας αυτής, αιτήθηκε διαδικασία "επείγοντος" προσπαθώντας να αποφύγει τη "βάσανο" της δημόσιας διαβούλευσης. Οι προφανείς λόγοι αποφυγής της είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει και τη συμβατότητα των τεχνικών κανόνων με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διαδικασία που θα απορρίψει οπωσδήποτε και αδιαμφισβήτητα την απαγόρευση πώλησης αρωμάτων και γλυκερίνης μόνο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ. Είναι κάτι που θα συζητηθεί και ενώπιον του ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΕΕΠΑ, στις 16 Απριλίου 2019".

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στο κάλεσμα ότι "το αίτημα "επείγοντος" από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας είναι προσχηματικό καθώς:

  1. Το Υπουργείο Υγείας από τις 22 Μάη 2018, με την Εγκύκλιο που εξέδωσε, έχει εκφράσει την άποψη για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. 9 μήνες πριν.
  2. Το Υπουργείο Υγείας ήδη από τις 9 Νοεμβρίου 2019, είχε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έτοιμο, επί του οποίου απαντήσαμε ως ΣΕΕΠΑ με υπόμνημα απαραίτητων αλλαγών που ουδέποτε εισακούσθηκαν, παρά τη συμφωνία μας με το Υπουργείο στη διάρκεια συνάντησης. Πριν 3 μήνες."

Οπως αναφέρεται, παρότι υπήρχε έτοιμο το κείμενο των τεχνικών κανόνων, το Υπουργείο Υγείας δεν το κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε υποχρεωτική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα.

  • Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρο πως θα απορρίψει την αίτηση για "επείγουσα διαδικασία", η οποία παρέχεται σε συνθήκες φυσικών καταστροφών (σεισμών, πλημμυρών) και άρα θα ανοίξει τη δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
  • Επειδή ο οποιοσδήποτε χειρισμός μετέπειτα ψηφισμένου νόμου, με τροποποιητικές γνωμοδοτήσεις λόγω παραβιάσεων Ευρωπαϊκού δικαίου θα μας οδηγήσει σε εν συνεχεία τροπολογίες και περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά, για Έλληνες και ξένους παραγωγούς (που καλούνται να τους εφαρμόσουν).

στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος με το κάλεσμα ζητά από τους βουλευτές, να αιτηθούν την απόσυρση των δύο άρθρων του πολυνομοσχεδίου (άρθρα 96 και 97) που βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής δημόσιας διαβούλευσης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG GROW (TRIS). Τη δε επιστροφή τους για ψήφιση στο Κοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αφού αποδειχτούν συμβατά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφόσον ληφθεί υπόψη η "εμπεριστατωμένη γνώμη" των λοιπών κρατών μελών για αυτή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας