Η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά χορήγησης φαρμάκων αναμένεται να φτάσει το 1,694.7 δις δολάρια μέχρι το 2023 από 1,244.4 δις δολάρια το 2018, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 6,4% κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης περιόδου. Η αυξανόμενη επικράτηση των χρόνιων νοσημάτων, η ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων, οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οι παρουσιάσεις νέων προϊόντων αναμένεται να ωθήσουν στην περαιτέρω άνοδο της αγοράς.

Μολονότι τα φάρμακα διακινούνται σε νοσοκομεία,  κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, το τμήμα που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο έναντι των υπολοίπων την εξεταζόμενη περίοδο είναι η κατ' οίκον νοσηλεία. Γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση διαφόρων συσκευών χορήγησης φαρμάκων όπως τα ενέσιμα, οι νεφελοποιητές και οι συσκευές εισπνοής.

Ανάλογα με την θεραπευτική κατηγορία στην οποία απευθύνονται τα φάρμακα, η αγορά χωρίζεται σε αυτά που είναι για τις μολυσματικές ασθένειες, τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυτοάνοσες ασθένειες, και άλλες. Το 2018, το τμήμα των λοιμωδών νοσημάτων αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της φαρμακευτικής αγοράς αφενός λόγω της αυξανόμενης επικράτησης των μολυσματικών ασθενειών και αφετέρου λόγω των εντονότερων πρωτοβουλιών των εταιρειών να ενισχύσουν την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία. 

Η παγκόσμια αγορά παροχής φαρμάκων είναι κατακερματισμένη σε τέσσερις μεγάλες περιοχές και συγκεκριμένα τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2018, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, συμβάλλοντας σε αυτό η ανάπτυξη βιολογικών προϊόντων, η αυξανόμενη επικράτηση χρόνιων ασθενειών αλλά και η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διακεκριμένων παικτών στην περιοχή αυτή.

Κορυφαίοι παίκτες στην αγορά του φαρμάκου θεωρούνται οι Johnsοn & Johnson, Inc. (Η.Π.Α.), F. Hoffman-La Roche (Ελβετία), Merck & Co., Inc. (ΗΠΑ), Bayer AG (Γερμανία), Pfizer, Inc (ΗΠΑ), Novartis (Eλβετία),  3M Company (ΗΠΑ), η Becton, η Dickinson (ΗΠΑ), η GlaxoSmithKline plc(Αγγλία), η Sanofi  (Γαλλία) και η Antares Pharma, Inc. (ΗΠΑ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’