Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών που προμηθεύουν τον ΕΟΠΥΥ με νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) και της κυβέρνησης που δεν βρίσκει άμεσα λύση στο θέμα των δυσβάσταχτων περικοπών από την μία και του επικίνδυνα μειωμένου προϋπολογισμού που προβλέπεται για αυτά τα σκευάσματα από την άλλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εταιρείες έχουν στείλει προσωπικές επιστολές δυσαρέσκειας και έντονης διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή, ενώ δύο εξ αυτών ενημέρωσαν σε προσωπικές συναντήσεις με παράγοντες του Υπουργείου, ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση με γενναίες αποφάσεις αύξησης του προϋπολογισμού και όχι με μέτρα " υπόθετα" έχουν αποφασίσει να απέχουν από την πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ενώ δεν υπάρχει και περίπτωση καταβολής του clawback για αυτή τη κατηγορία σκευασμάτων. 

Όσον αφορά την τρίτη εταιρεία, πληροφορίες λένε ότι έχει ζητήσει εδώ και καιρό συνάντηση με τον Υπουργό για το ίδιο θέμα των περικοπών, αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί ραντεβού παρά το επείγον της υπόθεσης.

Συνολικά, λένε οι πηγές μας, μιλάμε για επτά σκευάσματα –αυτό αφορά και τις τρεις εταιρείες- τα οποία μεταξύ άλλων χορηγούνται για καρκίνο του πνεύμονα, μεταστατικό καρκίνο του μαστού κ.λπ , ενώ εκτιμάται ότι απευθύνονται σε περισσότερα από 35.000 άτομα. 

Οι εν λόγω εταιρείες, εξαιτίας των πολύ υψηλών περικοπών που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τα οποία κυμαίνονται από 63,5% έως και 72%, έχουν πλέον σοβαρό θέμα με τις μητρικές τους ή τους συνεργάτες τους, οι οποίοι εξαιτίας αυτών των πολύ χαμηλών τιμών δεν θέλουν να τους τροφοδοτήσουν με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς συμπαρασύρουν τις τιμές και στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα λαμβάνεται, όσον αφορά την τιμή, ως χώρα αναφοράς. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η τιμή πώλησης των προϊόντων αυτών είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 67%. Κάτι που αντικρούει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι εταιρείες οδηγούνται σε αρνητικό ποσοστό μικτού κέρδους (negative gross margin), που απαγορεύεται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και αντικρούει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι δραματική- και το βασικότερο, μη διαχειρίσιμη- γεγονός που απαιτεί άμεσες λύσεις από τους κυβερνώντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο