Τρέχει και δεν φτάνει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε σκευάσματα, καθώς οι ελλείψεις όχι μόνο καλά κρατούν αλλά και αυξάνονται σταθερά. Η χρονιά για τον Οργανισμό έχει ξεκινήσει με αύξηση 10% στις πωλήσεις του.

Σύμφωνα λοιπόν με τελευταία στοιχεία, εκτός των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν, καλύπτει στη παρούσα φάση και 16 νοσοκομειακά σκευάσματα. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση τεσσάρων δραστικών ουσιών, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε παγκόσμια έλλειψη. Οι ουσίες αυτές είναι:

  • Sulfadiazine

Είναι αντιβιοτικό που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, λειτουργώντας ως ανταγωνιστικός αναστολέας του p-αμινοβενζοϊκού οξέος στον κύκλο μεταβολισμού του φολικού οξέος. (Ο Οργανισμός βρίσκεται σε έρευνα αγοράς).

  • Phenobarbital

Ανήκει στα βαρβιτουρικά και χρησιμοποιείται για τις αντισπασμωδικές και κατασταλτικές-υπνωτικές ιδιότητες της στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων. (παγκόσμια έλλειψη).

  • Nicotinic Acid

Tο νικοτινικό οξύ και η νικοτιναμίδη αναφέρονται συχνά και τα δύο ως νιασίνη. Πρόκειται για πρόδρομες ουσίες δύο ενζύμων (NAD και NADP) που συμμετέχουν σε πολλές οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. H έλλειψή του προκαλεί τη γνωστή πελλάγρα.  Ένδεια νικοτινικού οξέος, μπορεί να παρατηρηθεί σε ανεπαρκή πρόσληψη με την τροφή ή ανεπαρκή απορρόφηση (σύνδρομα δυσαπορρόφησης), σε ηπατοπάθειες (αλκοολισμός, κίρρωση), λήψη φαρμάκων (π.χ. ισονιαζίδη), σε σύνδρομο καρκινοειδούς, νόσο του Hartnup, παρεντερική διατροφή και χρόνια αιμοκάθαρση. Επίσης αυξημένες ανάγκες μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, σε παρατεινόμενες λοιμώξεις, υπερθυρεοειδισμό, εγκαύματα κ.λπ. (παγκόσμια ελλειψη).

  • Indigo Carmine. Διαγνωστικό (παγκόσμια έλλειψη)

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι οι ελλείψεις δραστικών ουσιών έχουν xτυπήσει το καμπανάκι σε όλους τους κρατικούς φορείς ανά τον κόσμο που είναι επιφορτισμένοι με την κάλυψη των αναγκών, καθώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, ενώ σε αρκετά από αυτά τα φάρμακα δεν υπάρχει και η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής. Στην Αμερική, όπως μας είπαν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη από 260 έως 280 δραστικές ουσίες, ενώ η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στην Ευρώπη. Κάποιες από αυτές τις ελλείψεις, ωστόσο, όπως λένε, οφείλονται σε τεχνάσματα των εταιρειών να πιέσουν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην αποζημίωση των σκευασμάτων τους που δεν συμπεριλαμβάνονται στις "κυβερνητικές" λίστες τους. Ωστόσο, ελλείψεις έχουν προκληθεί και από προβλήματα στην παραγωγή λόγω ανεπαρκούς πρώτης ύλης (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις ανοσοσφαιρίνες).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία