Με τον κίνδυνο της λήξης βρίσκονται αντιμέτωπα σκευάσματα που έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά από το Μάρτιο του 2018 για να διακινηθούν σε αυτή, καθώς εκκρεμεί ακόμη η αξιολόγησή τους με αποτέλεσμα σήμερα να είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία λήξης ενός σκευάσματος είναι κατά μέσο όρο από 1 χρόνο έως και τρία χρόνια.

Κι ενώ θεσμικοί παράγοντες από την πλευρά του κράτους ισχυρίζονται ότι αναμένεται η λίστα των νέων φαρμάκων εντός του Απριλίου, ο κατάλογος των καινούργιων σκευασμάτων που έχουν καταθέσει οι αρμόδιες εταιρείες τα διαπιστευτηριά τους για την ένταξη αυτών στη θετική λίστα αυξάνει και πληθαίνει.

Τα εύλογα ερωτήματα είναι σε πόσο χρόνο ορίζει ο νόμος την ένταξη νέων σκευασμάτων στη λίστα και τελικά πόσος είναι αυτός ο κατάλογος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν δημιουργηθεί η νομοθεσία για την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) και συγκεκριμένα από το Μάρτιο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχαν κατατεθεί αιτήσεις ένταξης στη λίστα για 15 σκευάσματα. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αιτήσεις έγιναν πριν την νέα νομοθεσία για τον ΗΤΑ, τελικά εντάχθηκαν στις διαδικασίες που προέβλεπε η τελευταία. Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 οι αιτήσεις για νέα σκευάσματα προς αξιολόγηση ήταν 79, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 94.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεγόμενα περί των 10 νέων προϊόντων που αναμένονται να ενταχθούν στην ελληνική αγορά εντός του φετινού Απριλίου , αφορά μέρος από τα 15 σκευάσματα της περιόδου Μάρτιος 2018-Ιούλιος 2018. Ωστόσο, η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ισχυρίζεται ότι από τη δεύτερη "φουρνιά" των 79 θα έπρεπε να έχουν ήδη μπει και άλλα 28. Και ο λόγος είναι ότι έχει περάσει ο χρόνος των 180 ημερών που ορίζει ο νόμος, καθώς 9 αιτήματα έγιναν τον Αύγουστο και 19 τον Σεπτέμβριο.

Παρόλα αυτά και παρά τις καθυστερήσεις, παράγοντας από την πλευρά του κράτους μας ανέφερε ότι μετά την πρώτη λίστα νέων φαρμάκων που αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα -και στην οποία μεταξύ άλλων αναμένεται ένα σκεύασμα για την ψωρίαση, ένα ορφανό, βιομοειδή, εμβόλιο παιδιατρικό, αναπνευστικό φάρμακο κ.λπ.- η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και επίσης η ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου η αξιολόγηση μπορεί να ξεπεράσει και το εξάμηνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας