Η υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Giulia Grillo, αποκάλυψε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη σχετικά με το προτεινόμενο ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας αναφορικά με τη διαφάνεια των τιμών φαρμάκων, ενώ ζήτησε την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής με επιστολή από τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Το ψήφισμα θα βοηθούσε στον τερματισμό των προβλημάτων που δημιουργεί η αδυναμία στην πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν πτυχές της καινοτομίας αλλά και του εφοδιασμού σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες υγείας", αναφέρει η επιστολή που στάλθηκε στα 194 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και σε περισσότερες από 200 ΜΚΟ.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα παράγοντας από κρατικό φορέα υγείας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και όλα τα μέλη που μετέχουν στη Διακήρυξη της Βαλέτας είναι στο πλευρό της Ιταλίας. Συγκεκριμένα ανέφερε, "δεν είναι δυνατόν να παίζουμε ένα γαϊτανάκι κρυφτού μεταξύ όλων των χωρών σε σχέση με τη τιμή αναφοράς και την τιμή που αποζημιώνει μια χώρα και καμία άλλη χώρα να μην επιτρέπεται να μάθει αυτό που πληρώνει η διπλανή της, ενώ η εταιρεία το ξέρει. Πόσο δίκαιο είναι αυτό σε ένα πλαίσιο τιμολόγησης και αποζημίωσης ; Απολύτως άδικο. Πως η Χ εταιρεία ξέρει τι πουλά σε 4 κράτη και δεν το ξέρουν οι 4 κυβερνήσεις μεταξύ τους, να απαγορεύεται να το μάθουνε. Δεν μπορούν να επιβιώσουν έτσι τα δημόσια συστήματα υγείας. Καινούργια θεραπεία με κόστος 370.000 ευρώ ποιος θα την καλύψει; Δεν είναι δίκαιο για ένα φάρμακο, για παράδειγμα σκεύασμα για τη μυική ατροφία που εμείς το αγοράζουμε 200.000 ευρώ ανά θεραπεία, στην Κύπρο η φαρμακοβιομηχανία να το πουλά 800.000 ευρώ και στην Ιταλία 50.000 ευρώ. Η πλευρά του δίκαιου είναι πως το κοιτάει κανείς, τι θέλει να φωτίσει, τι να κάνει πιο σκοτεινό, τι να παραμορφώσει κ.λπ. Την κίνηση της Ιταλίας την επικροτούμε ως χώρα όπως και οι 9 χώρες της Βαλέτας. Πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν διαφάνεια σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο πεδίο τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων".

Το ψήφισμα πρόκειται να συζητηθεί στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της επόμενης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, από τις 20 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου. Η ομάδα των δέκα χωρών που συμμετέχουν στη Διακήρυξη της Βαλέτας - μια πρωτοβουλία για τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων από κοινού με τις φαρμακευτικές εταιρείες - συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ την περασμένη εβδομάδα και συζήτησε μεταξύ άλλων ένα τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο για τον καρκίνο.

Οι θεραπείες κυττάρων CAR-T είναι θεραπείες καρκίνου που μπορούν να ανασχεδιάσουν τα κύτταρα του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ιταλία παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματός της σχετικά με τη διαφάνεια της τιμολόγησης φαρμάκων, το οποίο ελπίζει ότι η Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία θα εξετάσει κατά τη συνεδρίασή της τον Μάιο.

Η δήλωση της Βαλέτα υπογράφηκε στη Μάλτα σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Μάλτας στην ΕΕ.

Αρχικά, η δήλωση υπογράφηκε από τους Υπουργούς Υγείας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας. Στη συνέχεια υπογράφηκε επίσης από τη Σλοβενία και την Κροατία.

Μέχρι σήμερα, αυτή η συνεργασία καλύπτει μια αγορά άνω των 160 εκατομμυρίων πολιτών, που αντιπροσωπεύει το 31,5% του πληθυσμού της ΕΕ. Η συνεργασία αυτή είναι ανοιχτή στους Υπουργούς Υγείας άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα