Ολοκληρώθηκε για 9 σκευάσματα η διαπραγμάτευση αποζημίωσής τους από το δημόσιο σύστημα υγείας και όπως ορίζει ο νόμος επέστρεψαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, η οποία θα ετοιμάσει και το τελευταίο report για την ένταξή τους στην αγορά, το οποίο και πρέπει να υπογράψει ο Υπουργός Υγείας.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του Υπουργείου, μας ανέφερε ότι τα ποσοστά έκπτωσης που έδωσε η φαρμακοβιομηχανία και στα 9 σκευάσματα είναι διψήφια. Ουσιαστικά το ύψος των εκπτώσεων καθορίστηκε από μία σειρά παραμέτρων με βασικότερες την προστιθέμενη θεραπευτική αξία του κάθε σκευάσματος, το συνολικό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του και την επιβάρυνση που θα έχει στο κόστος της θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία απευθύνεται.

Οσον αφορά ειδικότερα τις εκπτώσεις που δόθηκαν στα 9 σκευάσματα που είναι λίγο πριν την είσοδό τους στην αγορά και λαμβάνοντας υπόψη το rebate που θα καταβληθεί και το οποίο κυμαίνεται στο 30%-35%, η έκπτωσή τους από την αρχική τιμή που ζητήθηκε ξεπέρασε σε κάποια περίπτωση και το 50%.

Στο μεταξύ, αύριο, υπουργείο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας έχουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη νέα τιμολόγηση και τις πιθανές τροποποιήσεις που θα ζητήσει η πλευρά των εταιρειών. Πάντως σε γενικές γραμμές, τόσο από την πλευρά των πολυεθνικών, όσο και από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υπάρχει ικανοποίηση, καθώς όπως λέχθηκε, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και επιλύει στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα