Σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακοβιομηχανία που έλαβε την υπουργική απόφαση - είναι σε διαβούλευση - στις αρχές της εβδομάδας και μετά από συσκέψεις μεταξύ των εταιρειών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ο νέος τρόπος τιμολόγησης κινείται προς την κατεύθυνση βάζοντας τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος αλλά πρέπει να δωθούν κάποιες διευκρινίσεις.

Τα θετικά του νέου τρόπου τιμολόγησης:

- Ότι πλέον για την τιμολόγηση θα λαμβάνονται υπόψη οι χώρες της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι σημαίνει αυτό; ότι πλέον οι εταιρείες δεν θα τρώνε "κατακέφαλα" τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών. 'Οταν μία ισοτιμία έπεφτε αυτόματα, έπεφτε και η τιμή. Κάτι που δεν συνέβαινε όταν η ισοτιμία άλλαζε προς το θετικό, καθώς ο νόμος απαγορεύει αυξήσεις.

- Ο νέος τρόπος τιμολόγησης ορίζει ότι θα λαμβάνονται οι δύο διαφορετικές χαμηλότερες τιμές Ευρωζώνης, αποκλείοντας έτσι κράτη που ταυτίζονται είτε λόγω γειτνίασης είτε λόγω συστήματος. Για παράδειγμα Βέλγιο - Λουξεμβούργο, που έχουν ίδια συστήματα τιμολόγησης και ανήκουν και τα δύο κράτη στην Ευρωζώνη.

- Λόγω των οριζόντιων μειώσεων έχει μειωθεί σημαντικά η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα. Οι αυξήσεις που θα δοθούν  και θα είναι έως και 10% εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση των ελλείψεων στην αγορά.

Πού χρειάζονται διευκρινίσεις

- Oρίζεται (για on-patent, off patent και βιοομοειδή) : Διαφορετικές συσκευασίες ή περιεκτικότητες ίδιου φαρμάκου ίδιας ή παρεμφερούς φαρμακοτεχνικής μορφής προσαρμόζονται στην τιμή της συσκευασίας με τη χαμηλότερη τιμή ανά DDD. Η πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά καταργεί την έννοια της τιμολόγησης βάσει του εννιαψήφιου κωδικού ΕΟΦ, όπως περιγράφεται στο νόμο, καθώς ένα σκεύασμα παίρνει αρχικά την τιμή από το μέσο όρο δύο κρατών και στη συνέχεια η τιμή μειώνεται περαιτέρω με βάση τη χαμηλότερη σε τιμή συσκευασία. (η συγκεκριμένη επισήμανση είναι και από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών και των πολυεθνικών).

- Δεν ορίζονται οι διαδικασίες στην περίπτωση που οι εταιρείες θέλουν να προχωρήσουν σε οικειοθελή μείωση τιμών (η συγκεκριμένη επισήμανση είναι και από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών και των πολυεθνικών).

- Δεν αναφέρει πουθενά (από την πλευρά της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επισήμανση) πώς θα τιμολογούνται τα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά όχι στην Ευρωζώνη.

- Στους συνδυασμούς σκευασμάτων αναφέρεται ότι θα έχουν μία τιμή και στη συνέχεια θα εξετάζονται μεμονωμένα τα φάρμακα που τους αποτελούν. Στην περίπτωση που η τιμή των μεμονωμένων σκευασμάτων είναι μικρότερη, η τιμή του συνδυασμού θα πέφτει. (η συγκεκριμένη επισήμανση έχει γίνει και από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών και των πολυεθνικών).

- Στα υβριδικά αναφέρει ότι θα τιμολογούνται στο 70% της τιμής του προϊόντος αναφοράς στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η φαρμακοβιομηχανία θα ζητήσει να πάει με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Υπήρχε και η άποψη το ποσοστό να είναι είτε 65% είτε 75%.

- Ορίζεται ότι: Κατά την αναθεώρηση τιμών του έτος 2019, αν η τιμή ενός γενοσήμου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα ομοειδή γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς. Η πλευρά των πολυεθνικών θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο λειτουργεί προστατευτικά, μην αφήνοντας από την άλλη χώρο για νέα καινοτόμα φάρμακα. Όπως υποστηρίζουν, σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν βάσει όγκου το 30% της αγοράς και βάσει αξίας το 19%. Ο στόχος του κράτους είναι να φθάσουν το 60% (βάσει όγκου της αγοράς) και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κρατώντας χαμηλά τις τιμές, γεγονός που εφόσον συμβεί θα αφήσει περιθώρια για νέα σκευάσματα (επισήμανση από τις πολυεθνικές).

- Ορθά θεωρούν οι εταιρείες ότι τα εμβόλια και τα αιμοπαράγωγα εξαιρούνται από την ανατιμολόγηση, καθώς αυτό είναι και προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς ότι θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα της προσαρμογής στο μέσο όρο της Ευρωζώνης σε περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας