Κέντρο Εκπαίδευσης και Αναφοράς στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular) για την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι, πλέον, η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Τσαρούχα, MD,PhD, Ορθοπεδικού, Διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Αποτελεί, δε, το μοναδικό κέντρο Εκπαίδευσης και Αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα, στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη τεχνική, πιστοποιημένο από την εταιρεία Zimmer Biomet.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Πιστοποίηση, η κλινική πληροί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular), που απευθύνεται σε χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τους πρώτους Έλληνες χειρουργούς να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία, την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κεντρική καινοτομία αυτής της επαναστατικής μεθόδου είναι η χρήση πολύ μικρής  πρόσθιας τομής, μήκους μόλις 6-7 εκατοστών. Ο τραυματισμός των μαλακών μορίων είναι ελάχιστος, καθώς αποφεύγεται η διατομή μυών και τενόντων και η διάρκεια της επέμβασης είναι, περίπου, μιάμιση ώρα. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η απώλεια αίματος και όταν ο ασθενής έχει φυσιολογικό αιματοκρίτη, προεγχειρητικά, είναι πολύ σπάνιο να  χρειαστεί μετάγγιση. Ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται και η άρθρωση, λόγω της προστασίας των μαλακών μορίων, είναι από την πρώτη μέρα σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί, άμεσα, να σηκωθεί και να περπατήσει. Ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση, μπορεί εξαρχής να μη χρειαστεί κανένα βοήθημα. Η διάρκεια νοσηλείας περιορίζεται σε 2-4 ημέρες. Με την ταχεία κινητοποίηση μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι η φλεβική θρόμβωση και τα αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Ο ασθενής επανεντάσσεται γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητες και σε μία φυσιολογική ζωή. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η τεχνική ASI ενδείκνυται και σε υπέρβαρους ασθενείς, στους οποίους οι άλλες τεχνικές σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα.

Με την αφορμή της πιστοποίησης της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Zimmer Biomet, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ιατρών μας, την πρωτοπορία του Ομίλου σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας, σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής φροντίδας. Η Κλινική μας, έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό ορόσημο των 1.500 επιτυχημένων επεμβάσεων, με τη μέθοδο ASI, μίας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο