Παρά τις φήμες ότι η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση έχει ήδη πάρει την υπογραφή του Υπουργού και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο, παράγοντας του Υπουργείου, μας ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει και η έκδοσή της πάει για μετά το Πάσχα.

Καθυστέρηση που έχει προβληματίσει έντονα τις εταιρείες, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι 3/5/2019 (την επόμενη Παρασκευή) να καταθέσουν στοιχεία ανατιμολόγησης την στιγμή που δεν ξέρουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την τιμολόγηση. Παράγοντας από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, μας ανέφερε ότι δεν είναι fair (σωστό) να ζητάς από τον συνομιλητή σου κάτι, όταν δεν του έχεις πει γραπτώς και επίσημα (άρα θεσπισμένα) τι επιτρέπεται και τι όχι. Γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι ο συνομιλητής που αναμφίβολα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αναγκάζεται να ενεργήσει στα τυφλά.

Και συνεχίζει η πηγή μας αναρωτώμενη ταυτοχρόνως: στο προσχέδιο έχει οριστεί ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει βάσει των δύο φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Με τι όρους και σε ποια τιμή;

Επίσης, συμπληρώνει, το τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετές διαρροές για το τι θα συμπεριλαμβάνει η Υπουργική απόφαση και μερικές από αυτές που ακούγονται, αντίκεινται σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί αρχικώς. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικώς είχε ειπωθεί ότι αναγωγή στο φθηνότερο θα γίνεται μόνο σε όσα σκευάσματα παίρνουν για πρώτη φορά τιμή, τελευταίως λέγεται ότι αυτό θα ισχύει ανεξαιρέτως για όλα τα φάρμακα. Κάτι που βρίσκει αντίθετες τις επιχειρήσεις η τιμολογιακή τους πολιτική των οποίων καθορίζεται με βάση τη νόσο και όχι με βάση την περιεκτικότητα.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, αναφέρουν ότι σήμερα αρκετές εταιρείες ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον ΣΦΕΕ να ενεργήσει άμεσα ζητώντας και νέα παράταση στην κατάθεση των στοιχείων ανατιμολόγησης.

Οσον αφορά στην υπουργική απόφαση για την αποζημίωση, αυτή προβλέπεται να αργήσει αρκετά, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη διαβούλευση, αν και είχε οριστεί σχετικά συνάντηση τη Μ. Τρίτη- που όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, όπως λέγεται, αν και η πλευρά της τελευταίας ρίχνει την ευθύνη της ακύρωσης του ραντεβού στο Υπουργείο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας