Η Mylan αναδείχθηκε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενοσήμων παγκοσμίως το 2018, παρά τη μείωση των καθαρών πωλήσεων, καθώς συνολικά οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν αναταράξεις λόγω των μειωμένων τιμών αλλά και των κανονισμών τιμολόγησης. Η Pharmaceutical-technology.com παραθέτει τη λίστα με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γενοσήμων ανά τον κόσμο και τις κατατάσσει με βάση τις περσινές τους πωλήσεις. Εκτός από την Teva Pharmaceuticals και την Sanofi, καμία άλλη εταιρεία από την πρώτη δεκάδα της λίστας δεν παράγει επώνυμα σκευάσματα.

10. Sanofi - 1,69 δισ. δολάρια

Οι καθαρές πωλήσεις της Sanofi από τα γενόσημα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 3,8% στις αναδυόμενες αγορές. Οι θυγατρικές της σημείωσαν καθαρές πωλήσεις ύψους 1,69 δισ. Δολαρίων το 2018, ποσοστό που ήταν μειωμένο κατά 9,8% σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση προήλθε κυρίως από την πώληση της ευρωπαϊκής θυγατρικής της Zentiva, το δεύτερο εξάμηνο του έτους με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της στραρτηγικής της και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής.

Η εταιρεία  πραγματοποίησε χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και στα ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως την Ιαπωνία.

Το 2018 ξεκίνησε στην Αμερική ένα νέο γενόσημο σε μορφή σκόνης η σεβελαμέρη που ενδείκνυται για τον έλεγχο του φωσφόρου στον ορό που χορηγείται σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

9. Δρ Reddy's -  1.74 δισ. δολάρια

Η εταιρεία λανσάρισε πέντε νέα γενόσημα το 2018. Παγκοσμίως τα γενόσημά της αντιπροσώπευαν περίπου το 80% των περσινών εσόδων της, με τη Βόρεια Αμερική να είναι ο μεγαλύτερος της συνεργάτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2018 εκκρεμούσαν  προς έγκριση από το αμερικανικό FDA 110 γενόσημά της.

Με έδρα την Ινδία, ο Δρ Reddy's προσφέρει περισσότερα από 200 υψηλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα.

8. Sawai Pharmaceutical - 1,77 δισ. δολάρια

Η ιαπωνική εταιρεία Pharma Sawai Pharma ανέφερε συνδυασμένες καθαρές πωλήσεις ύψους 1,77 δισ. Δολαρίων το 2018. Πέρσι εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας (MHLW) του Ιαπωνίας 11 γενόσημά της.

Η σειρά προϊόντων της Sawai περιλαμβάνει περίπου 760 συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών περιοχών όπως καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, αντιβιοτικά, κεντρικό νευρικό σύστημα, χημειοθεραπευτικά, αντιαλλεργικά και άλλα. 
Στα κύρια προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνονται τα δισκία ατορβαστατίνης και υδροχλωρικής ραλοξιφαίνης.

7. Hikma Pharmaceuticals - 1,8 δισ. δολάρια

Η Hikma Pharmaceuticals παρουσίασε περισσότερα από 70 γενόσημα το 2018. Κέρδισε 1,8 δισ. Δολάρια σε έσοδα από τα τρία επιχειρηματικά της τμήματα, συγκεκριμένα τα ενέσιμα, τα γενόσημα και τα γενόσημα εμπορικά σήματα.

Η εταιρεία επικεντρώνεται στη γενική αγορά αναπνευστικών σκευασμάτων και εργάζεται για την ανάπτυξη και την κατασκευή των γενικών εκδόσεων της σειράς αναπνευστικών προϊόντων Ellipta® της GlaxoSmithKline μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με την Vectura.

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Hikma είναι μια φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα επώνυμων και μη φαρμακευτικών προϊόντων γενικής χρήσης στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

6. Cipla - 2,2 δισ. δολάρια

Η Cipla σχεδιάζει και αναπτύσσει σύνθετα γενόσημα βασισμένα στη νανοτεχνολογία για την αγορά των ΗΠΑ.
Τα περσινά της έσοδα αυξήθηκαν οριακά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2017, ενώ οι επιχειρήσεις που διατηρεί η πολυεθνική στην Ινδία συνεισέφεραν περίπου 21% στα εγχώρια έσοδά της.

Η εταιρεία κατατάχθηκε ως μία από τις δέκα πρώτες εταιρείες που διανέμονται περισσότερο στις ΗΠΑ, με 13 από τα 52 προϊόντα να κατατάσσονται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IQVIA IMS RQTR.

Με έδρα την Ινδία, η Cipla είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με ευρύ αποτύπωμα που καλύπτει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία. Κατασκευάζει περισσότερα από 200 γενικά φάρμακα και σύνθετα API σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του διαβήτη, του HIV, της ογκολογίας, της ηπατίτιδας, των μολυσματικών ασθενειών, των νευροεπιστημών, της οφθαλμολογίας, της ουρολογίας, αναπνευστικού και σκευασμάτων για τις γυναίκες.

5. Lupine - 2,27 δισ. δολάρια

Τα γενόσημα αντιπροσώπευαν περίπου το 90% των εσόδων της Lupine στις ΗΠΑ το 2018. Η IQVIA GenericsModule ταξινόμησε 51 από τα 157 προϊόντα γενικής χρήσης που η εταιρεία διαθέτει ως το νούμερο ένα με βάση το μερίδιο αγοράς που κατείχε στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2018.

Η Lupine παρουσίασε πέρυσι 20 γενόσημα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), της APAC (Ιαπωνία και Αυστραλία), του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία και Μεξικό).

Με έδρα την Ινδία, η Lupine είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με ποικίλα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των γενικών προϊόντων, των σύνθετων γενόσημων, των προϊόντων βιοτεχνολογίας, των API και των ειδικευμένων σκευασμάτων. Ο τομέας των γενοσήμων της εταιρείας λειτουργεί από την Kyowa Pharmaceutical στην Ιαπωνία, την Generic Health στην Αυστραλία, τη MultiCare Pharmaceuticals στις Φιλιππίνες, τη Pharma Dynamics στη Νότια Αφρική και τη Medquímic στη Βραζιλία.

4. Sun Pharmaceutical Industries - 4,11 δισ. δολάρια

Τα γενόσημα της Sun Pharma συνέβαλαν το 31% στα έσοδά της στην Ινδία το 2018, σημειώνοντας καθαρές πωλήσεις ύψους περίπου 4,11 δισ. Δολ. Η Sun Pharma κατέλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς 8,2% κατά το ίδιο έτος, σύμφωνα με την AIOCD AWACS MAT, μια φαρμακευτική εταιρεία έρευνας αγοράς που εδρεύει στην Ινδία.

Η μεγάλη κυκλοφορία της εταιρείας το 2018 ήταν αυτή του γενοσήμου  καρβεδιλόλη στις ΗΠΑ. Το φάρμακο είναι ένας άλφα- / βήτα-αδρενεργικός αναστολέας που υποδεικνύεται για τη θεραπεία διαφόρων καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών και υπέρτασης.

Με έδρα την Ινδία, η Sun Pharma λειτουργεί σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων προϊόντων, των σύνθετων γενόσημων, των ειδικών προϊόντων, των προϊόντων OTC, των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API). Με ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων των 2.000 προϊόντων και 300 API, η εταιρεία εμπορεύεται τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες.

3. Teva Pharmaceutical - 9,67 δισ. δολάρια

Η πτώση των εσόδων της Teva Pharma λόγω της διάβρωσης των τιμών και των μειώσεων του όγκου αντισταθμίστηκε από τα νέα της γενόσημα που κυκλοφόρησε το 2018.
Τα έσοδα της Teva Pharmaceuticals το 2018 στη Βόρειο Αμερική μειώθηκαν κατά 22%, σε σύγκριση με το 2017. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε τις γενικές εκδόσεις φαρμάκων.
Τα ευρωπαϊκά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4% στα 3,6 δισ. Δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Η αύξηση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων OTC φαρμάκων και της διάθεσης νέων προϊόντων, τα οποία αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των μειώσεων των τιμών των γενόσημων φαρμάκων κατά το πρώτο εξάμηνο 2018. Ωστόσο, τα έσοδα επηρεάστηκαν οριακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 λόγω της διάλυσης της κοινοπραξίας της Teva με την PGT Healthcare.

Διεθνώς, η Teva ανακοίνωσε μείωση κατά 15% στις καθαρές της πωλήσεις το 2018 σε σύγκριση με το 2017 λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στις πωλήσεις στην Ιαπωνία και τη Ρωσία λόγω των μειώσεων στις τιμές. Η εταιρεία ξεκίνησε επτά γενόσημα φάρμακα το 2018, εκ των οποίων πέντε ξεκίνησαν μόνο το πρώτο τρίμηνο.

2. Sandoz - 9,85 δισ. δολάρια

Οι καθαρές πωλήσεις της Sandoz μειώθηκαν κατά 2% λόγω της πτώσης των τιμών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το 2018.
Η Sandoz, που είναι θυγατρική της Novartis, αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των καθαρών πωλήσεων του ομίλου. Τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της επιχείρησης της Sandoz. 

Το βασικό λιανικό προϊόν που ξεκίνησε η εταιρεία στις ΗΠΑ είναι η οξική γλατιραμέρη. Επίσης, οι γενικές εκδόσεις δισκίων επικαλυμμένων με λεπτό υμένιο δισκίων rosuvastatin, ezetimibe και simvastatin, καθώς και υπογλώσσια δισκία βουπρενορφίνης και ναλοξόνης, κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη το 2018.

Η εταιρεία παραιτήθηκε από τις αμερικανικές φαρμακευτικές δερματικές και δερματολογικές επιχειρήσεις στην Aurobindo Pharma για να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική μάρκετινγκ της, τον Σεπτέμβριο του 2018.


Με έδρα τη Γερμανία, η Sandoz αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται τελικές μορφές δοσολογίας και ενδιάμεσα προϊόντα. Τα γενόσημα αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής δραστηριότητας της εταιρείας, ακολουθούμενα από τα  βιοφαρμακευτικά προϊόντα (15%) και τα  αντιμολυσματικά (5%).

1. Mylan - 11,26 δισ. δολάρια

Η Mylan εγκαινίασε περισσότερα από δέκα σύνθετα γενόσημα και βιολογικά προϊόντα το 2018.
Η Mylan παρουσίασε πτώση 4% στις συνολικές καθαρές πωλήσεις το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση των εσόδων οφείλεται στη χαμηλότερη πρόσληψη του γενικού οξική γλατιραμέρη, που ενδείκνυται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και στην καθυστέρηση στην έγκριση του fluticasone propionate and salmeterol, ενός φαρμάκου γενικής χρήσης για το άσθμα.

Η εταιρεία κέρδισε καθαρά έσοδα ύψους 4,09 δις. δολαρίων στη Βόρεια Αμερική και 4,15 δις. δολάρια στην Ευρώπη. Η Γαλλία ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα γενόσημα της εταιρείας, ακολουθούμενη από την Ιταλία. Στον υπόλοιπο κόσμο τα έσοδα έφθασαν τα 3,01 δισ. Δολ. το 2018. Η Ιαπωνία εμφανίστηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την εταιρεία, ενώ η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη αγορά από πλευράς όγκου.

Η εταιρεία προώθησε περισσότερα από δέκα σύνθετα γενόσημα και βιολογικά σκευάσματα  το 2018.

Η Mylan με έδρα τις ΗΠΑ, διατηρεί ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που ξεπερνούν τα 7.500 και σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από γενόσημα, επώνυμα φάρμακα και OTC.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια