Η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικών προϊόντων για λοιμώδεις νόσους αναμένεται να φθάσει τα 86,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση της Grand View Research, Inc.

Η αγορά βασίζεται κυρίως στον αυξανόμενο αριθμό των περιπτώσεων του ιού HIV, των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), της φυματίωσης και των κρουσμάτων ηπατίτιδας παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι κυβέρνηση και ιδιωτικοί οργανισμοί, επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της υγείας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, ενώ την ίδια στιγμή φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν νέα φάρμακα για τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων, αναμένεται ότι θα ενισχύσει την αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Επιπλέον, ο αυξανόμενος αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που ετοιμάζεται να λήξει η πατέντα τους θα ευνοήσει την είσοδο των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, γεγονός που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση θεραπείας λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν τα δεύτερα αυτά σκευάσματα.

Επιπλέον, η δυνατότητα θεραπείας μέσω της διάγνωσης, αλλά και η δωρεάν διανομή φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες σε περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών είναι παράγοντες που θα ωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς. 

Από την άλλη, το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης των αντιμολυσματικών σκευασμάτων, αλλά και η διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού απομιμήσεων αναμένεται να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Ο τομέας των θεραπειών του ιού HIV κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων το 2016 λόγω του υψηλού αριθμού των περιπτώσεων HIV σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Βόρειος Αμερική κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά λόγω του ισχυρού πλαισίου αποζημίωσης αλλά και του υψηλού ποσοστού υιοθεσίας των θεραπειών που διατίθενται για τις μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης μεταξύ του 2017 και του 2025. Ο υψηλός επιπολασμός των μολυσματικών ασθενειών. η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις ασιατικές χώρες, η αύξηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την άνοδο της υιοθέτησης θεραπειών για μολυσματικές ασθένειες και η ενίσχυση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που μπορούν να αποδοθούν στον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης αυτής της περιοχής κατά την περίοδο πρόβλεψης.  

Ο τομέας της θεραπείας HPV εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με τον υψηλότερο ρυθμό κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Μερικοί από τους βασικούς παίκτες είναι οι Novartis AG, Gilead, GlaxoSmithKline plc, Janssen Pharmaceutical, Inc., F. Hoffmann-La Roche Ltd., BioCryst Pharmaceuticals, Inc. και Boehringer Ingelheim GmbH.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα