Με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 32,1% αναμένεται να αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά βιο-ομοειδών μέχρι το 2027. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό σημαίνει ότι το μέγεθός της θα διαμορφωθεί στα 71,97 δισ. δολ το 2027 από 5,95 δισ. δολ. το 2018.

Οι ανασυνδυασμένες γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες εκτιμάται ότι αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς την περσινή περίοδο. 

Αναλυτικότερα, με βάση το προϊόν, η αγορά ταξινομείται σε ανασυνδυασμένες μη γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες, ανασυνδυασμένες γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες και ανασυνδυασμένα πεπτίδια. Οι ανασυνδυασμένες γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες αναμένεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης, εξαιτίας της ευρείας θεραπευτικής περιοχής που έχουν, αλλά και της παρουσίας βιοισοδύναμων εκδόσεων σε μονοκλωνικά αντισώματα σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα προϊόντα αναφοράς.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, σε επίπεδο παραγωγής, η αγορά είναι κατακερματισμένη σε δύο κατηγορίες. Στα σκευάσματα που δημιουργούν οι εταιρείες για δικό τους λογαριασμό (εσωτερική παραγωγή) και στα φάρμακα που παράγουν για άλλους σύμφωνα με συμβάσεις. Η εσωτερική παραγωγή αντιστοιχούσε στο μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς βιο-ομοειδών το 2017 και αυτό αναμένεται να διατηρηθεί, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για οικονομικά αποδοτικότερα προϊόντα εξαιτίας της εντονότερης συχνότητας εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ομοειδών το 2017, ακολουθούμενη από την Ασία. Η ανάπτυξη σε αυτή την περιφερειακή αγορά οδηγείται από την λήξη διαφόρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας βιολογικών προϊόντων, από την αυξανόμενη εμφάνιση χρόνιων διαταραχών και την παρουσία νέων επιχειρήσεων στην αγορά.

Στους βασικότερους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βιοομοδειδών είναι οι εταιρείες Pfizer (ΗΠΑ), Sandoz International (Γερμανία), Teva Pharmaceuticals (Ισραήλ), Amgen (ΗΠΑ), Biocon (Ινδία), Dr. Reddy's Laboratories (Ινδία), Celltrion Biologics (Νότια Κορέα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα