Η αγορά του κατασκευαστή του Botox της Allergan Inc. από την AbbVie Inc., αντί του ποσού των 63 δισ. Δολαρίων, είναι η τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία που ανακοινώθηκε τους τελευταίους 14 μήνες και η δεύτερη αυτό το έτος μετά την εξαγορά της Celgene Corp από την Bristol-Myers της Squibb Co., η οποία ανέρχεται σε 74 δισ. δολ..

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, την τελευταία δεκαετία, η φαρμακοβιομηχανία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες συναλλαγές κατά 40 δισ. δολάρια σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Αυτές οι μεγάλες συμφωνίες συμβαίνουν για έναν λόγο. Η ανάπτυξη φαρμάκων είναι δύσκολη, απρόβλεπτη και χρονοβόρα και παρά τα δισ. δολάρια που επενδύουν οι εταιρείες στην έρευνα και ανάπτυξη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την προοπτική λήξης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την ενδεχόμενη μείωση των πωλήσεών τους. Αυτό τις πιέζει σε μεγαλύτερες εξαγορές, παρά το ρίσκο που υπάρχει σε τέτοιου είδους κινήσεις εξαιτίας και της πολυπλοκότητας που εμφανίζουν. Στην περίπτωση της Abbvie, η εταιρεία πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη για τα 19 δισ. δολάρια που της απέφερε το φάρμακο για την αρθρίτιδα δηλαδή του adalimumab, ενώ η Bristol-Myers είναι υπερβολικά εξαρτημένη από δύο βασικά φάρμακα.

Μολονότι οι μεγάλες συμφωνίες έχουν αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στους επενδυτές σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις δεν φαίνονται τόσο καλές σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Από τις οκτώ συμφωνίες biopharma που ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και οι οποίες έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο μία απέφερε καλύτερες αποδόσεις πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της και αυτή είναι η εξαγορά της Schering-Plough Corp. από την Merck & Co. Από αυτή την εξαγορά προέκυψε και το pembrolizumab, ένα φάρμακο κατά του καρκίνου που προβλέπεται να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 15 δισ. δολ μέχρι το 2021.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια