Όπως αναφέρει  ανάλυση του Associated Press, μετά από χρόνια συχνών αυξήσεων των τιμών στα σκευάσματα που αποζημιώνονται, αρκετές εταιρείες επιδεικνύουν μία συγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική, σύμφωνα και με την ανάλυση των τιμών από την εταιρεία πληροφόρησης για την υγεία Elsevier.

Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους κατά μέσο όρο 5%. Ποσοστό που υπολείπεται περίπου 9% ή 10% σε σχέση με αυτούς τους μήνες τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σημειώθηκαν 4.483 αυξήσεις τιμών, oι οποίες είναι μειωμένες κατά 36% από το 2015.

Αρκετοί μεγάλοι παίκτες του φαρμάκου παραλείπουν τις συνηθισμένες αυξήσεις των τιμών στα μέσα του έτους που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνει η εμπειρογνώμονας για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Elsevier, Kay Morgan. 

Για χρόνια, φαρμακοβιομηχανίες αύξαναν τις τιμές των επώνυμων φαρμάκων  τους μέχρι και τρεις φορές ετησίως, σε ποσοστό 10% ή και περισσότερο κάθε φορά. Τώρα, οι εταιρείες προχωρούν στις περισσότερες από τις αυξήσεις τους τον Ιανουάριο, αποκομίζοντας τα έσοδα όλου του χρόνου.

Ωστόσο, σημειώθηκαν 37 αυξήσεις τιμών για κάθε μείωση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’