Τη σοβαρή πιθανότητα άμεσης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας αλλά και της Βεβαίωσης Καλής λειτουργίας τους, λόγω διαφορετικής ερμηνείας που δίνουν οι κατά τόπους Περιφέρειες ως προς την πρόνοια της "μη ανάκλησης της άδειας" του άρθρου 47 παρ. 3 του Ν. 4600/2019, για θέματα εφαρμογής του άρθρου 8 περί "αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτηρίου," αντιμετωπίζουν ιδιωτικές κλινικές.
Πρόκειται για κλινικές, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στο παρελθόν βάσει των Β.Δ. 451/62 (ΦΕΚ 108/Α/62) και 521/63 (ΦΕΚ 145/Α/63), τα οποία απαιτούσαν λειτουργική αυτοτέλεια (οροφοσυνέχεια, ανεξάρτητη είσοδο, ανεξάρτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κλπ.).
Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν στο Π.Δ. 235/2000 (ΦΕΚ 199/Α/2000) και επεκτάθηκαν σταδιακά κτηριακά, διατηρώντας τη λειτουργική τους αυτοτέλεια, με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Οι επεκτάσεις αυτές έγιναν εφαρμόζοντας τη νομιμότητα, δηλαδή με υποβολή των νέων, παράλληλα με τα προηγούμενα σχέδια (σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΔΥ8Β/Γ.Π.οικ. 87533/10.09.2012 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Το Υπουργείο θεώρησε, ως καθ' ύλην αρμόδιο, τη νομιμότητα του περιεχομένου των σχεδίων αυτών και τα ενέκρινε υπογράφοντάς αυτά.
Στη βάση αυτών εκδόθηκαν νόμιμα από τις αρμόδιες Περιφέρειες της χώρας οι νέες Άδειες των Κλινικών αυτών.
Όπως όμως αναφέραμε, μολονότι στο άρθρο 47 παρ. 3 του Ν. 4600/2019 αναφέρεται ότι η εφαρμογή, συν τοις άλλους, του άρθρου 8 του ιδίου νόμου περί "αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτηρίου" δεν συνεπάγεται την ανάκληση των αδειών των κλινικών που χορηγήθηκαν νομίμως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις κατά τον χρόνο χορήγησής τους, εν τούτοις υπηρεσίες Υγείας κάποιων Περιφερειών της χώρας προωθούν την ανάκλησή τους, παρασύροντας τους Περιφερειάρχες οι οποίοι έχουν τυπική και όχι ουσιαστική αρμοδιότητα.
Πρόνοια του νομοθέτη είναι η λειτουργική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του κτηρίου ή του συγκροτήματος κτηρίων ή τμημάτων αυτών ώστε ανεμπόδιστα και χωρίς την παρεμβολή άλλων δραστηριοτήτων να παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί