H καλά αμειβόμενη εργασία είναι ένας τρόπος να προσελκύσεις ταλαντούχους ανθρώπους που αναζητούν εργασία και να διατηρήσεις ένα καλό εργασιακό περιβάλλον. Και ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι συχνά εκείνοι που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά το ύψος των απολαβών τους, έρευνα έδειξε ότι και οι επιμελείς εργαζόμενοι πληρώνονται καλά. 

Το δημοσίευμα της Fiercepharma κατατάσσει τις 10 πιο γενναιόδωρες από πλευράς μισθών  βιοφαρμακευτικές εταιρείες βάσει του μέσου όρου των μισθών που λάμβαναν οι εργαζόμενοί τους το 2018. 

Μολονότι, τα κέρδη των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών είναι σημαντικά λόγω του μεγέθους που καταλαμβάνουν και των εσόδων που πραγματοποιούν, οι απολαβές που δίνουν υπολείπονται έναντι αυτών που προσφέρουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά, στην AbbVie, που απασχολούνται 30.000 άτομα ο μέσος μισθός  ήταν  148.823 δολ. το 2018. Ποσό που ήταν το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών όπως οι Johnson & Johnson, Pfizer, Merck & Co, Eli Lilly, Bristol-Myers Squibb, Allergan αλλά χαμηλότερο από τον μέσο μισθό των 216.797 δολ. που δίνει η πολυεθνική Jazz, που καταλαμβάνει τη 10η θέση στη λίστα.

Προφανώς, μια μεγάλη εταιρεία, με πολυεπίπεδη οργάνωση επιβραδύνει τους ρυθμούς αύξησης των «μεσαίων» μισθών,  καθώς απασχολεί ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαζομένων στα χαμηλότερα κλιμάκιά της, όπως απλούς αντιπροσώπους ή βοηθούς στην γραμμή παραγωγής που πληρώνονται λιγότερο από το επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, δραστηριοποιείται σε χώρες όπου υπάρχει χαμηλό κόστος εργασίας

Η Celgene, με περίπου 9.000 εργαζόμενους και κεφαλαιοποίηση άνω των 67 δισ. δολ.  από τις 20 Μαΐου, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το μεσαίο μισθό να ανέρχεται στα  263.237 δολ. πέρσι. Την ίδια στιγμή σε άλλες μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Gilead Sciences, η Biogen, η Amgen και η Regeneron, οι μεσαίες απολαβές κυμαίνονταν από 132.930 δολ. (Amgen) έως 148.904 δολ. (Biogen).

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εταιρείες που κατατάσσουν  τον εαυτό τους στο ίδιο επίπεδο με άλλες εμφανίζουν ομοιότητες στην αξιολόγηση των αμοιβών των στελεχών τους. 

Για παράδειγμα, η εταιρεία  Neurocrine θεωρεί ότι οι πολυεθνικές Alexion, Alnylam, Exelixis, Incyte, Ionis, Jazz και Sarepta βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης  Οι 8 αυτές εταιρείες συν την Sarepta και την Gelgene δημιούργησαν τη λίστα των 10 πιο γενναιόδωρων εργοδοτών.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/special-report/top-10-best-paying-places-to-work-biopharma  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού