Υποστηριζόμενη από τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις και τη μαζική γήρανση του πληθυσμού, η Κίνα αποτελεί πεδίο δράσης για τις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Amgen.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική πολυεθνική υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,7 δισ. δολ. με την BeiGene, προκειμένου η τελευταία να την βοηθήσει να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας - τόσο με τα εγκεκριμένα της φάρμακα όσο και με αυτά που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης- έτσι ώστε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά που αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 145 με 175 δισ. δολ. έως το 2022.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Amgen αγοράζει μερίδιο της τάξεως του 20,5% στην BeiGene για περίπου 175 δολάρια ανά μετοχή.

Από την άλλη, η κινεζική εταιρεία αποκτά δικαιώματα εμπορίας σε τρία φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο, καθώς και δικαιώματα συν-ανάπτυξης σε 20  σκευάσματα, ενώ η Amgen «επιταχύνει σημαντικά» την πρόσβαση της στη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι το denosumab για οστικές μεταστάσεις, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την κινεζική ρυθμιστική αρχή και κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και το carfilzomib και το blinatumomab που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης στην Κίνα.

Δύο από αυτά τα φάρμακα θα επανέλθουν τελικά στην Amgen, το ένα μετά από τα πέντε χρόνια και το άλλο μετά από επτά χρόνια, ενώ η BeiGene θα διατηρήσει ένα προϊόν και θα λάβει δικαιώματα επί των πωλήσεων στην Κίνα για τα άλλα δύο, για επιπλέον πέντε χρόνια.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη 20 φαρμάκων στην Κίνα, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ η BeiGene θα χρηματοδοτήσει την προσπάθεια με 1,25 δισ. δολ. ως αντάλλαγμα για τα κινεζικά εμπορικά δικαιώματα που θα διατηρήσει επί επτά χρόνια για φάρμακα που εγκρίνονται.

Τα έργα περιλαμβάνουν το AMG 510, έναν αναστολέα KRAS με ενθαρρυντικά δεδομένα κλινικών δοκιμών σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετά από αυτή την επταετή περίοδο, η BeiGene θα κατέχει άδειες για έως και έξι από αυτά τα προϊόντα στην Κίνα - εξαιρουμένου του AMG 510 - και οι εταιρείες θα μοιράζονται τα κέρδη έως ότου τα κινεζικά δικαιώματα επιστρέψουν στην Amgen. Η κινεζική εταιρεία θα δικαιούται επίσης δικαιώματα επί των πωλήσεων αυτών των προϊόντων εκτός της Κίνας, εάν εγκριθούν.

"Αυτή η στρατηγική συνεργασία με την BeiGene θα επιτρέψει στην Amgen να εξυπηρετήσει σημαντικά περισσότερους ασθενείς, διευρύνοντας την εμβέλειά της στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Robert Bradway.

"Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Κίνα και θα γίνει ένα πιο πιεστικό ζήτημα δημόσιας υγείας στο μέλλον  λόγω της γήρανσης του πληθυσμού".

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την υποστήριξη των μετόχων της BeiGene και των εγκρίσεων για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/news/amgen-pays-2-7bn-to-harness-beigenes-china-marketing-muscle/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"