Δίπλα στις ανάγκες του Έλληνα ασθενή, η ΑstraZeneca Ελλάδας, εταιρεία που συμβάλλει σημαντικά στην υγεία, προσφέρει εδώ και 30 χρόνια τις καινοτόμες θεραπείες της, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του και διευκολύνοντας ταυτόχρονα την καθημερινότητά του. Η φετινή χρονιά είναι ορόσημο για την εταιρεία, καθώς γιορτάζει τη συμπλήρωση των 30 χρόνων της δυναμικής της παρουσίας στην  ελληνική αγορά. Μιας παρουσίας, που αφενός καθοδηγείται από τις επιταγές της επιστήμης και αφετέρου έχει ως πρώτη προτεραιότητα το καλό του ασθενή. Αξίες που  καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και αποτυπώνουν τη φιλοσοφία της AstraZeneca και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν. 

Τρεις είναι ουσιαστικά οι βασικοί πυλώνες της ταυτότητας της εταιρείας, υπό τη σκέπη των οποίων δομείται το σύνολο των δραστηριοτήτων της. Αυτοί είναι η καινοτομία, η αξιοπιστία και η υπευθυνότητα. 

Στην AstraZeneca Ελλάδας η καινοτομία είναι μία έννοια συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Για του λόγου το αληθές, τα τελευταία 30 χρόνια έχει προσφέρει στους Έλληνες ασθενείς 113 καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων. Στόχος της είναι να εντείνει την έρευνά της στις αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, νεφρικές, μεταβολικές και ογκολογικές παθήσεις, ενώ μόνο το 2018, επένδυσε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια κλινικών μελετών.

Φάρμακο, όμως σημαίνει και αξιοπιστία, και η ΑstraZeneca έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο των καινοτόμων και αξιόπιστων φαρμάκων. Αδιάψευστος μάρτυρας για την αξιοπιστία της, είναι πρωτίστως οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, που έχει βοηθήσει να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Το 2018, πάνω από 12 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων της χρησιμοποιήθηκαν από Έλληνες ασθενείς. 

Ένας αγώνας συνεχής, με επίκεντρο τον ασθενή. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να γίνει μια ενδεικτική αναφορά στα 3 συνεχιζόμενα προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης, αλλά και στα 3 που βρίσκονται υπό έγκριση. Στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών με Διαβήτη τύπου 2, στα Προγράμματα ελέγχου μεταλλάξεων για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από τα οποία έχουν ωφεληθεί χιλιάδες Έλληνες. 

Την ίδια στιγμή, η κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που σήμερα βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, προσφέρει δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ  υποστηρίζει το έργο κοινωφελών μη κυβερνητικών οργανισμών μέσω της εθελοντικής εργασίας, προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης ή υλικού εξοπλισμού. 

Και επειδή δεν νοείται εταιρεία χωρίς ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, μέλημά της είναι να μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, εντάσσοντας την ανακύκλωση και την υιοθέτηση «πράσινων» τακτικών στην καθημερινότητά της. 

Πριν λίγες ημέρες εγκαινίασε το τετραετές πρόγραμμα «Προστατεύουμε το περιβάλλον… με πράξεις», αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική ευσυνειδησία της στην πράξη, «αφαιρώντας» 450 κιλά απορριμμάτων από 5 ακτές της χώρας. 

Όσον αφορά στο οικονομικό της αποτύπωμα, το 2018 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο σύστημα υγείας ανήλθαν στα 32 εκατομμύρια ευρώ, και οι εργοδοτικές εισφορές στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους, στα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι και στο υπερσύγχρονο Κέντρο Διανομής Φαρμάκων στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Μέσω της καινοτόμου επιστημονικής έρευνας, η AstraZeneca σκοπεύει να συνεχίσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της.  Η ανάπτυξη αυτή θα υποστηριχτεί από ένα διευρυμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών, καθώς η συνέχιση της έρευνας για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και εξατομικευμένων θεραπειών βρίσκεται στο επίκεντρο της μελλοντικής στρατηγικής της. Στα επόμενα 4 χρόνια, πρόκειται να θέσει σε κυκλοφορία 10 νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν σε 21 ενδείξεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας
Aπό τα δύο φαρμακεία περάσαμε στα οκτώ
Στρατηγική μείωσης της βλάβης από κάπνισμα - Τι δείχνουν οι μελέτες