Δεν ξεκαθαρίστηκε ποιος τελικά θα επωμιστεί το κόστος διακίνησης των 1Β που θα αναλάβουν τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα της σημερινήw συνάντησης μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και του ΕΟΠΥΥ, ενώ παρευρίσκονταν και στελέχη από φαρμακαποθήκες.

Με πληροφορίες από την πλευρά των εταιρειών τα θέματα ήταν τα εξής:

1) Μιλάμε για 59 σκευάσματα από το στόμα που αφορούν ογκολογικούς ασθενείς και ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Αρα επειδή είναι χάπια δεν υπάρχει η αναγκαιότητα ψυχρής αλυσίδας.

2) Ο ασθενής θα πρέπει να δηλώσει στον Ηλεκτρονικό του Φάκελο, ποιο κανάλι προτιμά για να προμηθευτεί το φάρμακό του. Η δήλωσή του μπορεί να αλλάξει στο μήνα.

3) Δεν διευκρινίστηκε ποιος θα επωμιστεί το κόστος της διακίνησης. Μιλάμε για 25.000 συνταγές το μήνα, όσον αφορά αυτά και μόνο τα 59 σκευάσματα. Με ένα μέσο κόστος 10 ευρώ για την διακίνηση, μιλάμε για 3 εκατ. ευρώ.

4) Τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ειπώθηκε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση με το νέο κανάλι διάθεσης, καθώς ο ασθενής δύσκολα θα αλλάξει την διαδικασία προμήθειας στην οποία έχει μάθει. Αναμένεται μεγαλύτερη ανταπόκριση από ασθενείς που έχουν προβλήματα κινητικά.

5) Τα φαρμακεία που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ σε αυτό το κομμάτι, πιθανόν -δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί- θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

6) Το μηχανογραφικό σύστημα θα είναι έτοιμο από 1/1/2020 και ήδη, όπως ειπώθηκ,ε πραγματοποιούνται οι τελευταίες δοκιμές.

7) Το εξάμηνο λειτουργίας του θα υπάρχουν και τα πρώτα αποτελέσματα της ανταπόκρισης που έχει, οπότε και μπορεί να γίνουν συζητήσεις για επέκταση της λίστας των 59 σκευασμάτων.

8) Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά για ένα χρόνο σε πανελλαδική βάση!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας