Ανάγκη για άμεση συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, έχει ζητήσει πολλάκις κατά πληροφορίες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, καθώς τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο είναι πολλά και οι δυσάρεστες εξελίξεις είναι προ των πυλών. Μία εξ αυτών των εξελίξεων, η πρόσφατη απόφαση αποχώρησης και άλλης ξένης εταιρείας -δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση της Lifescan- από την εσωτερική αγορά, εξ ου και η αναζήτηση από μέρους της αντιπροσώπου. 

Πέντε ουσιαστικά είναι τα θέματα για τα οποία ο ΣΕΙΒ ζητά άμεσα λύση από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

1) Κατάργηση του clawback. Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, λένε παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη επιβάρυνση καθώς πουθενά στον κόσμο τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνονται με clawback. Κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, όπου το clawback κυμαίνεται από 10% έως και 50%. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η ενημέρωση για το ύψος του clawback έχει σταματήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αποκλείει το όποιο ενδεχόμενο προγραμματισμού και χάραξης στρατηγικής από μέρους των επιχειρήσεων.

2) Χρέη Νοσοκομείων. Σύμφωνα με περσινά στοιχεία τα χρέη αυτά ανέρχονται στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές των εταιρειών μπορεί να είναι από 4 μήνες έως και 1 χρόνο.

3) Προμήθειες ατιμολόγητες. Οι εταιρείες προμηθεύουν τα νοσοκομεία ανάλογα με τις ανάγκες τους μόνο με ένα Δελτίο Αποστολής, χωρίς τιμολόγιο, καθώς  κατά το δοκούν και κατά τις πιστώσεις που βεβαίως έχουν πληρώνουν όταν και όποτε. Πληροφορίες λένε ότι οι περισσότερες τέτοιες προμήθειες έχουν πραγματοποιηθεί σε τρία νοσοκομεία της Αττικής και δύο της επαρχίας, ενώ το ύψος τους ανέρχεται στη παρούσα φάση στα 40 εκατ. ευρώ. Ακόμη και η προσπάθεια να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα από την προηγούμενη κυβέρνηση με νομοσχέδιο τελικά έληξε άδοξα, καθώς οι εταιρείες είχαν λάβει εντολή να τιμολογήσουν μέχρι 30/7/2019, αλλά ο νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και άρα ενεργοποιήθηκε στις 8/8/2019. Άρα πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος.

4) Μητρώο του ΕΟΦ. Θα ζητηθεί να υπάρξει παράταση, καθώς υπάρχουν αλλαγές σε υλικά λόγω του Βrexit.

5) Διαγωνισμοί ΕΚΑΠΥ. Κάποια στιγμή ειπώθηκε από το Κράτος ότι θα προχωρήσει σε μαζικούς διαγωνισμούς προμήθειας υλικών για τις δομές του, χωρίς όμως να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, όπως για παράδειγμα με ποια κριτήρια (τιμής, ποιότητας ), θα μπορούν να τους αναλάβουν περισσότερες από μία εταιρεία κ.λπ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;