Το 2018, περισσότεροι άνδρες έκαναν παρουσιάσεις στη Διάσκεψη της J.P. Morgan για την Υγεία από ό,τι οι γυναίκες CEO που παρευρέθηκαν σε αυτήν, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Stat News. Ένα χρόνο αργότερα, οι γυναίκες θριάμβευσαν επί των ανδρών. Συγκεκριμένα, 33 γυναίκες CEO συντόνισαν την κουβέντα της βιομηχανίας έναντι 19 ανδρών. Αν και αυτό είναι μία νίκη υπέρ των γυναικών που καταλαμβάνουν την θέση της διευθύνουσας συμβούλου παραμένει μικρή, καθώς οι άνδρες αντιστοιχούν στο 90% των 533 ηγετικών στελεχών.

Η γυναικεία εκπροσώπηση στις ηγετικές θέσεις έχει αυξηθεί στο 21%, σύμφωνα με την φετινή έκθεση "Οι γυναίκες στο χώρο εργασίας" της McKinsey και Lean In, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε από την Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer του Facebook. Αυτό αποτελεί αύξηση από το 17% του 2015, κατά μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 44% των 329 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα είχε τρεις ή περισσότερες γυναίκες στις ηγετικές θέσεις, έναντι 29% των εταιρειών το 2015.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτή, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η "ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων παραμένει εκτός εμβέλειας". Ακόμη και όταν περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην εταιρική ιεραρχία, οι άνδρες δύσκολα χάνουν τις δικές τους θέσεις".

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο δρόμο προς την ανώτερη ηγεσία, είναι στο πρώτο βήμα, να καταλάβουν δηλαδή διευθυντική θέση. Για κάθε 100 άτομα που προάγονται και προσλαμβάνονται ως διευθυντές, προάγονται για την ίδια θέση μόνο 72 γυναίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες γυναίκες να κολλάνε στο επίπεδο εισόδου και λιγότερες γυναίκες να γίνονται διευθύντριες ", ανέφερε η έκθεση.

"Από κει και πέρα, ο αριθμός των γυναικών μειώνεται σε κάθε επόμενο επίπεδο. Έτσι, ακόμη και αν βελτιώνεται η θέση των γυναικών στα ανώτερα επίπεδα, δεν μπορούν να καλύψουν την διαφορά που τις χωρίζει από τους άνδρες", τονίζει η έκθεση.

Αυτό δεν ισχύει για την Sheila Gujrathi, M.D., σημερινή διευθύνουσα σύμβουλο της Gossamer Bio. Η Gujrathi, ως μια από τις λίγες γυναίκες που είναι επικεφαλής σε εταιρεία βιοτεχνολογίας, έχει καταστήσει προτεραιότητα την υποστήριξη άλλων γυναικών CEO, που αναζητούν ευκαιρίες για να αναρριχηθούν επαγγελματικά. 

"Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να διδάσκονται από πολύ νεαρή ηλικία ότι η ανάληψη κινδύνου δεν είναι κάτι κακό, ότι δεν μπορείτε να περιμένετε στο γραφείο σας και να ελπίζετε ότι κάποιος θα σας δει και θα σας αναγνωρίσει", δήλωσε η Ivana Magovčević-Liebisch, Ph.D., JD, chief business officer στην Ipsen."

«Όχι» είναι το πρώτο βήμα μιας διαπραγμάτευσης, δήλωσε η Sandra Glucksmann, Ph.D., Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cedilla Therapeutics. "Εάν κάποιος λέει όχι, ρωτήστε τι πρέπει να ολοκληρώσετε ή να επιδείξετε για να αναλάβετε αυτόν τον ρόλο. Δεν χρειάζεται να είστε επιθετικές, αλλά θα πρέπει να ακολουθείτε τον δρόμο του διαλόγου και της συζήτησης. "

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/ special-report/2019-s- fiercest-women-life-sciences 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα