Το φάρμακο ανοσο-ογκολογίας της Merck & Co, pembrolizumab, αναμένεται να είναι το σκεύασμα με τις καλύτερες πωλήσεις το 2023, κερδίζοντας 22,2 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με νέα έρευνα της GlobalData.

Τα στοιχεία της έρευνας προβλέπουν τα 10 κορυφαία φάρμακα βάσει των ετήσιων εσόδων τους, που θα πωλούνται το 2025.

Μετά το pembrolizumab, το από του στόματος αντιπηκτικό  apixaban των Bristol-Myers Squibb και Pfizer, αναμένεται να είναι το δεύτερο φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις φτάνοντας τα 18,7 δισ. δολ. μέχρι το 2025.

"Το pembrolizumab αναμένεται να ξεπεράσει το αντιφλεγμονώδες φάρμακο adalimumab της Abbvie, το οποίο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές φάρμακο στον κόσμο", λέει η Keshalini Sabaratnam, φαρμακολόγος της GlobalData. O FDA που το ενέκρινε το 2015, έχει πάνω από 20 ενδείξεις ογκολογίας στις ΗΠΑ και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε νέες ενδείξεις και αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το lenalidomide της Celegene - το οποίο σύντομα θα ανήκει στην BMS μετά τη συγχώνευση των εταιρειών - αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση, παρόλο που οι πωλήσεις της πολυεθνικής σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεαστούν από τα γενόσημα που πρόκειται να "χτυπήσουν" την αμερικανική αγορά το 2022.

Ο κύριος αντίπαλος του pembrolizumab στον ανοσο-ογκολογικό χώρο, είναι το nivolumab της BMS. Αυτό προβλέπεται να καταλάβει την τέταρτη θέση, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το pembrolizumab ως τον απόλυτο νικητή στο χώρο. 

Το ibrutinib της Abbvie και της Johnson & Johnson βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 11,9 δισ. δολ. μέχρι το 2025. Το φάρμακο έχει λάβει έγκριση από τον FDA για πολλαπλές ενδείξεις ογκολογίας και  για χρόνια ασθένεια μοσχεύματος έναντι ξενιστή.

Το bictegravir sodium + emtricitabine + tenofovir alafenamide της  Gilead (το, το οποίο εγκρίθηκε από το FDA το 2018 για τη θεραπεία του ιού HIV), προβλέπεται να ανέβει στην έβδομη θέση μέχρι το 2025, με αναμενόμενες πωλήσεις 10 δισ. δολ. Το φάρμακο palbociclib του καρκίνου του μαστού, που κατέλαβε την όγδοη θέση, έχει αναδειχθεί σε βασικό προϊόν της Pfizer, η οποία δοκιμάζει το φάρμακο και σε αρκετούς άλλους καρκίνους.

Το ustekinumab της Johnson & Johnson και της Mitsubishi Tanabe Pharma και το dulaglutide  των Eli Lilly και Sumitomo Dainippon Pharma καταλαμβάνουν αντίστοιχα την ένατη και δέκατη θέση", λέει η Sabaratnam. Το ustekinumab έχει εξελιχθεί σε βασική πηγή εισοδήματος για την Johnson & Johnson και το dulaglutide που είναι φάρμακο για τον διαβήτη αναμένεται να εμφανίσει έντονη αύξηση των πωλήσεών του κατά την περίοδο πρόβλεψης 2018-2025".

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/views-analysis-sales-marketing/the-best-selling-drugs-of-the-next-5-years/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]