Η παγκόσμια αγορά γενοσήμων εκτιμήθηκε σε περίπου 216,94 δισ. δολάρια το 2018 και αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 309 δισ. δολάρια το 2022 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 9% .

Κινητήρια δύναμη της αυξησης τους είναι μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Καθώς περισσότερα άτομα διαγιγνώσκονται με χρόνιες ασθένειες, αναζητούν περισσότερα φάρμακα για τη θεραπεία. Τα επώνυμα φάρμακα έρχονται σε ακριβότερη τιμή, ενώ τα γενόσημα φάρμακα είναι διαθέσιμα με χαμηλότερο κόστος, ενώ έχουν την ίδια χημική σύνθεση με τα επώνυμα σκευάσματα. Το χαμηλότερο κόστος και η ίδια χημική σύνθεση ενισχύουν την ισχύ των γενόσημων φαρμάκων προσελκύοντας τον ασθενή να αγοράζει γενόσημα φάρμακα αντί για επώνυμα σκευάσματα. Εάν πρόκειται για χρόνια ασθένεια, η θεραπεία διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνεπώς αυξάνονται οι πωλήσεις γενόσημων φαρμάκων. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) που δημοσιεύθηκε το 2014, τα επόμενα 10 χρόνια, ο αριθμός των θανάτων λόγω χρόνιων ασθενειών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 17%. Επίσης, αναμένεται ότι έως το 2020, περίπου τα 3/4 των θανάτων στον κόσμο θα οφείλονται σε χρόνιες ασθένειες.

Ομως η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής τους, όπως και το εντονότερο μάρκετινγκ και η διαφήμιση των επώνυμων φαρμάκων. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, οι καταναλωτές επιλέγουν τα επώνυμα φάρμακα, παρά το γεγονός ότι τα γενόσημα φάρμακα φέρουν την ίδια χημική σύσταση με τα επώνυμα φάρμακα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CVS HEALTH το 2017, πολλοί γιατροί και φαρμακοποιοί προτιμούν να προσφέρουν επώνυμα φάρμακα στους ασθενείς τους έναντι γενόσημων φαρμάκων. Αυτό εμποδίζει τους ασθενείς να κάνουν χρήση γενόσημων φαρμάκων καθώς αναπτύσσουν μια προκατειλημμένη αντιληψη ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι υποδεέστερα των επωνύμων. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα που διεξήχθη από τον Sahana K Hebbar το 2017 στο Διεθνές Περιοδικό Βασικής & Κλινικής Φαρμακολογίας διαπιστώθηκε ότι από τους 100 ασθενείς και τα 50 άτομα μη ιατρικό προσωπικό που ερωτήθηκαν, το 95% των ασθενών και το 60% του μη ιατρικού προσωπικού δεν γνώριζαν τα γενόσημα φάρμακα. Έτσι, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διαθεσιμότητα των γενόσημων φαρμάκων εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Η τεχνολογία 3D εκτύπωσης έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει την παραγωγή φαρμάκων στην αγορά φαρμάκων γενικής χρήσης. Τα τρισδιάστατα φαρμακευτικά προϊόντα βοηθούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της Ε & Α και παρέχουν νέα οφέλη στους ασθενείς. Η εκτύπωση 3D επιτρέπει στον κατασκευαστή να παράγει φάρμακα με προσαρμοσμένο μέγεθος, σχήμα και υφή, κάτι που δεν είναι εφικτό στην παραδοσιακή κατασκευή γενόσημων φαρμάκων. Η 3D εκτύπωση μπορεί να βοηθήσει τον κατασκευαστή να κάνει γενόσημα φάρμακα που έχουν διαφορετικές ημερομηνίες, εμφανίσεις και γεύση. Για παράδειγμα, το 2017, η GlaxoSmithKline (GSK) ολοκλήρωσε μια μελέτη όπου η τεχνολογία υπεριώδους (UV) και 3D εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή δισκίων για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson. Ο Martin Wallace, διευθυντής της GSK Technology, δήλωσε ότι η GSK επενδύει σε πλεονεκτήματα εκτύπωσης 3D για την παρασκευή χαπιών και δισκίων. Επίσης, το 2015, η φαρμακευτική εταιρεία Aprecia ξεκίνησε την τεχνολογία «ZipDose», η οποία παράγει τρισδιάστατα τυποποιημένα φάρμακα.

Επιχειρηματικά οι βασικοί παίκτες είναι η Teva Pharmaceuticals, η Mylan NV, η Sandoz International GmbH, η Hospira (Pfizer Inc.) και η Sun Pharmaceutical. Οι εταιρείες επενδύουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για την ενίσχυση και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Τον Μάρτιο του 2018, η GlaxoSmithKline plc (GSK), απέκτησε αντί του ποσού των 13 δισε. δολ. μία θυγατρική της Novartis με καταναλωτικά σκευάσματα . Με την εξαγορά αυτή, η GSK σχεδιάζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και να ενισχύσει τα κέρδη και τις ταμειακές της ροές. Επίσης, με τα χρήματα που εισπράχθηκαν από την εξαγορά αυτή, η Novartis σχεδιάζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των καινοτόμων και οικονομικότερων γενοσήμων που διαθέτει.

 

Πηγές:
https://www.prnewswire.com/news-releases/216-94-billion-generic-pharmaceutical-market-size-share-manufacturers--2022-forecasts-in-exclusive-report-by-tbrc-300965146.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;