Με διμερείς συναντήσεις με τις εταιρείες φαρμάκου, αλλά και τριμερείς με την παρουσία του Υπουργείου Εργασίας, σκοπεύει να ξεκινήσει τη νέα χρονιά η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, καθώς όπως μας ανέφερε μέλος της διοίκησης, αυξάνονται οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν -ή ετοιμάζονται- να απασφαλίσουν τις απολύσεις ιατρικών επισκεπτών. 

Ο λόγος, σύμφωνα με την πηγή μας, είναι ότι δεν ευοδώθηκαν μετά τις εκλογές οι προσδοκίες των εταιρειών, με βασικότερη την μείωση των γεωμετρικά αυξανόμενων επιστροφών (clawback) και την αύξηση του προϋπολογισμού στα επίπεδα που ορίζουν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Φυσική απόρροια των προσδοκιών που έχουν εξανεμιστεί είναι ότι φέτος από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν απολυθεί 150 ιατρικοί επισκέπτες. Την τελευταία εξαετία έχουν απομακρυνθεί από τον κλάδο πάνω από 2.200 άτομα. Θέσεις που εν μέρει έχουν καλυφθεί, αλλά όπως λέγεται, με κατώτερους μισθούς και χωρίς επιπλέον παροχές για τους εργαζόμενους. Το ποσοστό της ανεργίας στον κλάδο σήμερα, όσον αφορά πάντα τους ιατρικούς επισκέπτες, έχει φτάσει στο 35%. 

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, σημειώνουν οι πηγές μας, ότι και αυτοί που παραμένουν στη θέση τους βιώνουν μια ρόδινη κατάσταση, καθώς η πίεση βρίσκεται μονίμως στο ζενίθ, ενώ αρκετοί μετρούν μισθολογικές απώλειες διψήφιου ποσοστού. 

Η εκτίμηση είναι, όπως υποστηρίζουν οι πηγές μας από την Ομοσπονδία, ότι η κατάσταση στον κλάδο θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο από τη νέα χρονιά, κατ' επιταγήν και των μητρικών που θέλουν πιο μαζεμένα -και από πλευράς δυναμικού αλλά και πεδίου δράσης- και πιο "ευέλικτα" μαγαζιά. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει έντονος φόβος ότι οι συνεργασίες που κατά καιρούς ανακοινώνονται για συν-προώθηση σκευασμάτων ή οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα -κατά βάση μεταξύ κολοσσών- κυοφορούν  νέο κύμα απολύσεων. 

Ήδη λέγεται πως εταιρεία έχει ενημερώσει για μειώσεις προσωπικού που θα φτάνουν τα 40 άτομα. Οι μειώσεις αυτές δεν αναφέρονται στο τμήμα πωλήσεων φαρμάκου που λειτουργεί η εταιρεία αλλά σε άλλα τμήματα, τα οποία και θα τα αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες -εταιρείες. Παράλληλα, άλλη εταιρεία που παγκοσμίως άλλαξε το διοικητικό της οργανόγραμμα έχει ενημερώσει ότι οι προϊστάμενοι των τμημάτων δεν θα έχουν πλέον τον ρόλο του διευθυντή αλλά του συμβούλου ανάπτυξης, με καθημερινή επαφή με το σύνολο των υφισταμένων τους, οπότε και θα υπάρχει καθημερινή ανάλυση στόχευσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης της εργασίας τους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]