Με τη μείωση του ΦΠΑ και την ένταξη στις 120 δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν οι ιδιωτικές κλινικές προς το Δημόσιο ξεκινά η νέα χρονιά.

Eπί τάπητος πρόκειται να τεθεί τον Ιανουάριο από το υπουργείο Οικονομικών το θέμα του ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα είναι 24%. Αυτή την ενημέρωση έχει παράγοντας του κλάδου που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Μάς ανέφερε, ωστόσο, πως είχε διαβεβαιώσεις ότι η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο θα συμπεριλαμβάνονταν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μολονότι η πρόταση που έχει γίνει από τις ιδιωτικές κλινικές προς το υπουργείο είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6%, όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απάντηση. Το σίγουρο είναι λέει η πηγή μας ότι η μείωση θα τονώσει την αγορά, καθώς και τομείς που σήμερα είναι σταθερά αναξιοποίητοι με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ιατρικό τουρισμό.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, για να ισχύσουν οι 120 δόσεις και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτή την ρύθμιση πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού των δόσεων.

Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι οι μεγάλες οφειλές θα πάνε τελικά απευθείας στις 120 δόσεις και για τις μικρότερες των 10.000 έως 20.000 ευρώ θα ισχύσει αναλογικά και μικρότερος αριθμός δόσεων. Η ρύθμιση αφορά τα έτη από 2013 έως και σήμερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η προγραμματιζόμενη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν από το 2017 και έπειτα.

Clawback

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο είναι το σύνολο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις - ιδιωτικές κλινικές απέναντι στο Δημόσιο, αν και όπως λέγεται το μεγαλύτερο τμήμα αυτών αφορά το clawback που ανέρχεται στο 42% επί των υποβολών (στο ποσοστό αυτό πρέπει να προστεθεί και 5% που είναι το rebate).

To μοναδικό στοιχείο που έχει διαρρεύσει αλλά και πάλι βασίζεται σε εκτίμηση είναι ότι το 2017 με ένα προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ το σύνολο των υποβολών που έγιναν ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο