Tα στοιχεία του πραγματικού κόσμου, η ασθενοκεντρική αντίληψη και οι νέες ψηφιακές εμπειρίες είναι μεταξύ των 15 κορυφαίων τάσεων που αναμένεται να αλλάξουν την κλινική έρευνα και την εμπορική προώθηση των θεραπειών το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας ερευνών Syneos Health’s.

Η έκθεση, περιγράφει τις κρίσιμες αλλαγές, αλλά και τις δυναμικές που θα επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στο χώρο του φαρμάκου το 2020. 

Οι συγγραφείς της έκθεσης συγκέντρωσαν απαντήσεις από εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σχετικά με τις μετατοπίσεις της βιομηχανίας και τις αλλαγές που έχουν διαπιστώσει στις περιφέρειες και τους θεραπευτικούς τους χώρους. Από αυτές προέκυψαν οι 15 πιο συχνά αναφερόμενες τάσεις για το νέο έτος.

"Πολλές από τις αλλαγές που έχουμε δει να μεταβάλλουν την υγειονομική περίθαλψη έρχονται μετά την ωρίμανσή τους, προκαλώντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε", δήλωσε ο Leigh Householder, διευθύνων σύμβουλος στην Syneos Health Communications και επικεφαλής της έκθεσης. «Οι τάσεις αυτές φωτίζουν τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εργαστούμε πιο γρήγορα και έξυπνα επιδιώκοντας καλύτερες σχέσεις, λύσεις και εμπειρίες από τους ενδιαφερόμενους. 

Μία τάση που οι συγγραφείς εντοπίζουν είναι ότι ο κλινικός κόσμος εξελίσσεται για να επικεντρωθεί περισσότερο σε στοιχεία  του πραγματικού κόσμου (RWE) και να δημιουργήσει "ιστορίες αξίας".

"Από τις μεγάλες προσδοκίες για καινοτομία στη χονδρική τιμολόγηση, οι πληρωτές, οι υποστηρικτές και οι ρυθμιστικές αρχές προτρέπουν τους ηγέτες της φαρμακοβιομηχανίας να δείχνουν δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό και να υπερασπιστούν την αξία τους έναντι των συνεχών αλλαγών ", σημειώνει η έκθεση.

Στο μεταξύ, η έκθεση αναφέρει ότι η βιομηχανία έχει μετακινηθεί από την πελατειακή στην ασθενοκεντρική διάσταση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση "Κλινικές ομάδες  εμπλέκουν περισσότερο τους ασθενείς γύρω από τα τελικά σημεία των ερευνών τους και τις εμπειρίες τους, ενώ οι εμπορικές ομάδες δημιουργούν πλατφόρμες υγείας, θέτοντας στο κέντρο τους ενδιαφερόμενους . Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των εταιρειών έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του "ελλείμματος εμπιστοσύνης", καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να αμφισβητούν τη φήμη της βιομηχανίας, της πλατφόρμας που διατηρούν και της ίδιας της εταιρείας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι οι τρόποι αλληλεπίδρασης των ασθενών με την υγειονομική περίθαλψη και η φαρμακευτική βιομηχανία αλλάζουν ραγδαία καθώς εξελίσσονται οι ψηφιακές τεχνολογίες. Όπως υποστηρίζει η έκθεση "Οι ψηφιακές εμπειρίες κάνουν ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπροστά με νέους τρόπους στη θεραπεία, την πρόσβαση και τη μάθηση.

"Οι πρόοδοι που έχουν συντελεστεί στις συνδέσεις της ψηφιακής φροντίδας με τους ασθενείς έχουν δημιουργήσει νέους τρόπους για να καταστεί η υγειονομική περίθαλψη πιο κλιμακωτή ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις τόσο των αναγκών των παιδιών όσο και σε αυτές που έχει η χιλιετία στη λήξη της".

Στο πλαίσιο αυτό: "Οι επιχειρηματίες  εκμεταλλεύονται τους νέους τρόπους επαφών για να δημιουργήσουν έναν δίαυλο μεγαλύτερης υποστήριξης και κλινικής αποτελεσματικότητας. Οι λύσεις δεν είναι μόνο για τους ασθενείς: εξετάζουμε νέα επίπεδα βοήθειας τόσο για τους πληρωτές όσο και για τους παρόχους », αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι επαφές αυτές« αλλάζουν δραματικά όπου οι άνθρωποι βρίσκουν περίθαλψη και ασχολούνται ενεργότερα με την κλινική έρευνα .

Ομοίως, μια βασική τάση που εντοπίστηκε από τους ερωτηθέντες είναι οι μεταβολές που συντελούνται στην εμπειρία των χρηστών από κλινικές δοκιμές, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ασχολούνται με την έρευνα - από διαδραστικό σε προσωπικό τρόπο σύνδεσης με τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία που διευκολύνουν τη μάθηση.

"Μια μεγάλη φράση για το 2020 θα είναι τα τελικά σημεία (αποτελέσματα) και οι εμπειρίες που έχουν σημασία για τους ασθενείς. Από το σχεδιασμό δοκιμών έως τις ανοιχτές πλατφόρμες δέσμευσης, οι ηγέτες της επιστήμης της ζωής φέρνουν τους ασθενείς στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών από την κλινική πρόσληψη έως τη δοκιμαστική μελέτη με στόχο την επιτυχία της θεραπείας ».

Όσον αφορά την Έρευνα & Ανάπτυξη, οι συνεντεύξεις των εργαζομένων από την υγεία σημείωσαν τις προόδους που έχουν σημειωθεί στη θεραπεία του καρκίνου που θα συνεχίσει να αποτελεί βασική τάση και το 2020, υπογραμμίζοντας το ρεκόρ στον αριθμό των νέων θεραπειών ογκολογίας που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για τις τάσεις το 2020 χωρίς να αναφερθούμε στη μάχη που δίνουν οι επιστήμονες εναντίον του καρκίνου", αναφέρει η έκθεση.

Στο μεταξύ, στον τομέα της εμπορικής προώθησης των θεραπειών, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ηγέτες της επιστήμης της ζωής "επαναπροσδιορίζουν την επικέντρωσή τους στα βασικά περιουσιακά τους στοιχεία", χτίζοντας μοντέλα ROI γύρω από τις επενδύσεις στα δεδομένα, αρχίζοντας από την άλλη να μιλούν για το πώς αλλάζει η εργασία όταν αλλάζουν οι στόχοι. Την  ίδια στιγμή δεσμεύονται καθημερινά προς τους πληρωτές και τα συστήματα για την υποβολή πιο επιθετικών τιμολογιακά προτάσεων.

Στις τάσεις που θα επικρατήσουν το νέο έτος θα είναι και η εντονότερη στρατηγική εξωτερικής ανάθεσης εργασιών αλλά και η υιοθέτηση πιο ευέλικτων τρόπων εργασίας.

Η έκθεση καλεί την καινοτομία στις επικοινωνίες να είναι η «πλώρη» αυτών των αλλαγών και ένας σημαντικός παράγοντας διευκόλυνσης της επιτυχίας - με ερωτήσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει πιο εύκολο για τους πληρωτές και τα συστήματα να δουν την  αξία, για τους γιατρούς και τους παρόχους να δουν την καινοτομία, και για τους ασθενείς και τους φροντιστές να βλέπουν την ελπίδα από την θεραπεία .Προβλέπει ότι η επιστήμη συμπεριφοράς θα αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν σημαντικά μηνύματα την κατάλληλη στιγμή.

«Καθώς μπαίνουμε στην επόμενη δεκαετία, η κατάσταση των βιοφαρμακευτικών αλλαγών συνεχίζει να επιταχύνεται από τις επιστημονικές εξελίξεις που επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και ενεργούμε με δεδομένα για τη βελτίωση της υγείας», δήλωσε ο Alistair Macdonald, CEO της Syneos. "Εν μέσω γρήγορων αλλαγών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε τη δυναμική της αγοράς που θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θα επιτρέψει σε όλες τις κοινότητες των ενδιαφερομένων να επιταχύνουν την καινοτομία για να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. "

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/views-analysis-digital/15-pharma-trends-for-2020/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]