Οι φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύουν τον Πρόεδρο Donald Trump να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να αντιμετωπίσει τις τιμές στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναφέρει ξένο δημοσίευμα. Τρεις μέρες μετά την έλευση του νέου έτους και οι εταιρείες ήδη έχουν ξεκινήσει την αύξηση των τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα, με τους ειδικούς να προβλέπουν περισσότερες ανατιμήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 411 φάρμακα, κατά μέσο όρο κατά 5%, σύμφωνα με το GoodRx, το οποίο μετρά το κόστος σε περισσότερα από 3.500 σκευάσματα. Από τα φάρμακα που έχουν δει αυξανόμενες τιμές, τα 407 είναι επώνυμα προϊόντα και τέσσερα είναι γενόσημα.

Το φάρμακο με τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους μέχρι στιγμής είναι το Methylphenidate  της εταιρείας Neos Therapeutics, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας και της ναρκοληψίας. Άλλα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν πάρει μεγαλύτερες τιμές είναι το apixaban (αυξημένο κατά 6%), το οποίο συχνά συνταγογραφείται για την πρόληψη θρόμβων αίματος, και το adalimumab (7,4%), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία φλεγμονής σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ υψηλότερες στις Η.Π.Α. από ό, τι σε άλλες πλούσιες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις συνήθως διαπραγματεύονται με τις εταιρείες για να ελέγξουν το κόστος.

Η διοίκηση Trump ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πρόταση για την εισαγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον Καναδά σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Ωστόσο, τα πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να παραγκωνίσουν το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης από την καναδική κυβέρνηση και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επαινούν τον κυβερνητικό στόχο για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων στις ΗΠΑ, καθώς 1 στα 8 άτομα που νοσεί με καρδιακές παθήσεις δεν μπορεί να αντέξει το κόστος αγοράς των απαραίτητων για την υγεία του φαρμάκων. 

 

Πηγές:
https://www.cbsnews.com/news/big-pharma-companies-raised-prices-on-more-than-400-drugs-to-start-2020/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα