Στα 9 εκατ. ευρώ έφτασαν αισίως οι οφειλές του κράτους προς τα φαρμακεία που προωθούν γενόσημα έναντι επωνύμων σκευασμάτων ακολουθώντας τον σχεδιασμό της Πολιτείας να ενισχυθεί η διείσδυση των πρώτων έναντι των δεύτερων με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι οφειλές αυτές αφορούν την περίοδο από 1/7/2018 - που θεσμοθετήθηκε το bonus για τους φαρμακοποιούς που προωθούν γενόσημα -  μέχρι και σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι 1/7/2018 ο ΕΟΠΥΥ έδωσε κίνητρο στους φαρμακοποιούς που υποστηρίζουν περισσότερο από 25% γενόσημα κατά την εκτέλεση των συνταγών, να έχουν επιστροφή ποσού 0,3% επί της συνολικής τους αποζημίωσης (επί των γενοσήμων) για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα διείσδυσης που είναι πάνω από το 25% και μέχρι ποσοστού 35%. Άρα μέγιστη επιβράβευση 10Χ0,3=3% που όμως, όπως φαίνεται έχει μείνει μόνο στα χαρτιά, καθώς το κράτος από το συνολικό ποσό της οφειλής έχει επιστρέψει περίπου 780.000 ευρώ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των φαρμακοποιών, καθώς όπως υποστηρίζουν το κράτος είναι ανακόλουθο, αφού από τη μία εκμεταλλεύεται στο έπακρο και άμεσα τα δικαιώματά του, από την άλλη όμως "ξεχνά" τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του. Κάτι που δεν ισχύει για αυτούς που συναλλάσσονται μαζί του, που όπως φαίνεται έχουν μόνο υποχρεώσεις. Οπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των φαρμακοποιών, οι οποίοι εκτός από τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία υποβάλλονται και σε rebate και σε "ποινή" 0,8% ακόμα και στην περίπτωση εκτέλεσης "κλειδωμένου" -από τον γιατρό- πρωτοτύπου. Την στιγμή που, όπως λένε πηγές μας, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μπορούν άμεσα να συμψηφιστούν με τα rebates που χρεώνει στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το σίγουρο είναι, σημειώνουν οι πηγές μας, ότι μειώνεται η διάθεση των φαρμακοποιών να συνεργαστούν με το κράτος ως προς την επίτευξη των στόχων που θέτει. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις πηγές μας, η επιβράβευση με το 0,3% επιστροφή εκτός του ότι είναι ελάχιστη είναι και ελλειπής. Και εξηγούν πως όλη αυτή την περίοδο - και αφού οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί - είναι άξιο έρευνας πώς δεν έχει παρθεί η γενναία απόφαση της "απαγόρευσης κλειδώματος σκευάσματος" κατά τη δημιουργία της συνταγής, προκειμένου να μετρηθεί και η ικανότητα του φαρμακοποιού "να γυρίσει" ένα πρωτότυπο σκεύασμα σε γενόσημο. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η επιβράβευση του φαρμακοποιού θα πρέπει να είναι υπερπολλαπλάσια του 0,3% επιστροφή, υποστηρίζουν οι πηγές μας! Με δεδομένη δε τη μικρή διείσδυση σε σχέση με τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, η απόφαση αυτή είναι απλά μονόδρομος.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στο 1,945 δισ. ευρώ που είναι η φαρμακευτική δαπάνη, τα 470 εκατ. ευρώ ή σε όγκο τα 75 εκατ. τεμάχια αφορούν γενόσημα. Ενημερωτικά, σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων, στα σκευάσματα για το καρδιαγγειακό είναι 28%, για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα 26%, για το πεπτικό σύστημα 14% και για τα σκευάσματα για το αίμα 12%. Χωρίς να είναι απολύτως επιβεβαιωμένο, η εκτίμηση είναι ότι η διείσδυση των γενοσήμων αξιακά στην αγορά έχει φτάσει στο 29% και βάσει όγκου στο 33%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση