Στην κατάλληλη στιγμή έφτασε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς τα κρούσματα από την γρίπη στη χώρα αυξάνονται ραγδαία. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα συμμετέχουν 12 κλινικές με ΜΕΘ, επί συνόλου 70 ιδιωτικών γενικών κλινικών. Σημειώνεται ότι 13 κλινικές μέλη της ΠΕΙΚ διαθέτουν ΜΕΘ. Συνολικά θα διατεθούν 29 κλίνες στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα (Βόλο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Ηράκλειο Κρήτης).

Στο Μνημόνιο, ορίζεται ότι αυτές οι 38 κλίνες θα είναι υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ και την οικονομική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι 12 ιδιωτικές κλινικές θα έχουν τρεις φορές την ημέρα τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΚΑΒ το οποίο και θα ενημερώνουν για την διαθεσιμότητα των κλινών τους, καθώς θα υπάρχουν εναλλαγές ανάλογα και με τα περιστατικά που προκύπτουν. 

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν θα καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας.

Οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ).

Στο τέλος κάθε μήνα, το ΕΚΑΒ θα εκδίδει συγκεντρωτική κατάσταση των ασθενών που μετέφερε ανά κλινική, προκειμένου η κάθε μία να αποζημιώνεται. Το ύψος της αποζημίωσης θα είναι ενιαίο για όλες τις ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας και όπως μάθαμε, το κόστος ανέρχεται στο ένα έκτο του κόστους που έχει μία ΜΕΘ στις δημόσιες δομές.

Στο Μνημόνιο καταγράφεται η δέσμευση του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει κανονικά τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ στην αντίθετη περίπτωση προβλέπεται η δυνατότητα λύσης της συνεργασίας. 

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο δεν αφορά μόνο την τρέχουσα περίοδο και είναι αορίστου διαρκείας. 

Κάλυψη

Παράγοντας από τον κλάδο, μας επεσήμανε ότι στόχος και των 12 κλινικών που συμμετέχουν στο Μνημόνιο είναι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συμπληρώνοντας και καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες εμφανίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Με τα κρούσματα γρίπης να αυξάνονται ραγδαία την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, στις 13.00, στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ (Απ. Παύλου 12, Μαρούσι) θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή του MOU Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των Κλινικών της ΠΕΙΚ για την διάθεση 40 κλινών ΜΕΘ στην Αττική και 9 κλινών στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό την διαχείριση του ΕΚΑΒ.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σήμερα στο τελικό κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο μονόγραψαν και την ερχόμενη Παρασκευή θα υπογραφεί και από τις Κλινικές που θα συμμετάσχουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;