Επιφυλακτικός, ως προς τη συμφωνία συνεργασίας που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης με την Amazon Web Services, δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, η συνεργασία αυτή θα δώσει έμφαση  στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Προγράμματα όπως το Cloudstart, AWS Educate και AWS Activate θα βοηθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και το startup οικοσύστημα της χώρας.

Ωστόσο, όπως μας δήλωσε ο κ. Κ.  Λουράντος, πολλές συμφωνίες τροποποιούνται ή διευρύνονται στην διαδρομή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αν υπάρχουν βλέψεις και για την διανομή φαρμάκων στην εσωτερική αγορά, η πολυεθνική θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο κλάδο. Ανησυχία, που μάλλον είναι εύλογη, αν κανείς κρίνει και τα ξένα δημοσιεύματα που υπάρχουν αναφορικά με τη στρατηγική της πολυεθνικής όσον αφορά τον χώρο της υγείας και ειδικότερα του φαρμακείου. 

Σε ένα εξ αυτών των δημοσιευμάτων, αναφέρεται ότι η Amazon έχει καταθέσει το εμπορικό σήμα "Amazon Pharmacy" στον Καναδά, την Ουκρανία και την Αυστραλία, σηματοδοτώντας πιθανή κίνηση στην πώληση φαρμάκων συνταγογραφούμενων και εκτός των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Καναδικού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η Amazon κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 9 Ιανουαρίου 2020. Στην αίτηση περιγράφονται οι τομείς, όπου θα κινηθεί το φαρμακείο Amazon, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών, ιατρικών- οδοντιατρικών και  φαρμακευτικών οργάνων, καθώς και σε παρασκευάσματα ιατρικά και κτηνιατρικά.   Παρόμοιες καταχωρήσεις εμφανίζονται επίσης στα Γραφεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας PillPack που ανήκει στον πολυεθνικό κολοσσό επιβεβαίωσε  ότι η Αmazon έχει επίσης καταθέσει τα εμπορικά της σήματα στη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, την ΕΕ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πάντα εξετάζουμε τρόπους για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας σε κάθε αγορά που εξυπηρετούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της PillPack. «Προς το παρόν, η εστίασή μας είναι στην ανάπτυξη της PillPack προσφέροντας μια καλύτερη εμπειρία στους πελάτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Η Amazon άρχισε να μετακινείται στο χώρο των φαρμάκων το 2017. Το επόμενο έτος, εξαγόρασε την PillPack, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή φαρμάκων στο σπίτι. Αυτό σηματοδότησε μια πρώιμη έμφαση στην αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Αμερική, όπου έχει και την έδρα της η PillPack, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εισαγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αγορά της Ιαπωνίας με την υποστήριξη των τοπικών εταίρων.

Η επωνυμία 'Amazon Pharmacy' είναι σχετικά νέα. Η PillPack γνωστοποίησε στους πελάτες της στα τέλη του 2019 ότι θα συμπεριλάμβανε αναφορές στο εμπορικό σήμα στα έντυπα και στις ετικέτες της. Αυτό υποδηλώνει ότι o σχεδιασμός είναι η PillPack να επεκταθεί ευρύτερα στον χώρο των φαρμάκων . Τουλάχιστον μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν καλύπτει τους πελάτες που έχουν οξείες ανάγκες για φάρμακα, εστιάζοντας σε εκείνους με χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα σε περιοδική βάση.

Ωστόσο, η κατάθεση ενός εμπορικού σήματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η διεθνής επέκταση είναι επικείμενη, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Όμως, ως ένα σημείο υποδηλώνει  ποιες χώρες η εταιρία είναι πιθανό να εξερευνήσει για επέκταση στο μέλλον.  

Σημειώνεται, ότι η PillPack αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά την κλιμάκωση της επιχείρησής της στις Η.Π.Α. Η εγχώρια αγορά είναι μεγάλη - οι ασθενείς και οι ασφαλιστικές εταιρείες δαπανούν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για συνταγογραφούμενα φάρμακα κάθε χρόνο - αλλά είναι επίσης ανταγωνιστική και πολύ περίπλοκη.

Και η ίδια η Amazon έχει ήδη αντιμετωπίσει διαφορές από ανταγωνιστές τους σχετικά με τις πρακτικές πρόσληψης, αλλά και πρόσβασης στα ιατρικά απόρρητα ασθενών.

Επίσης, πριν από την αγορά, η PillPack ήρθε σε ρήξη με μερικούς από τους μεγαλύτερους διαχειριστές παροχών φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων των Express Scripts που ανήκουν στην Cigna, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση σε ένα τεράστιο τμήμα των πελατών του που έχουν ασφάλιση. 

Πηγές:
https://www.cnbc.com/2020/01/ 21/amazon-files-trademarks- for-amazon-pharmacy-in-uk- australia-canada.html    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας