Η Takeda εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας PvP Biologics αντί του ποσού των 330 εκατ. δολ., προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της μια πιθανή νέα μορφή θεραπείας για την κοιλιοκάκη. 

Η Takeda άσκησε το δικαίωμα που είχε να εξαγοράσει την PvP με την προκαταβολή ποσού $330 εκατ., ενώ θα καταβάλλει σταδιακά επιπλέον ποσά με βάση την εκπλήρωση συγκεκριμένων οροσήμων.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξαγορά μετά από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που διεξάγεται- φάσης 1, του TAK-062- επίσης γνωστού ως Kuma062 για μη ελεγχόμενη κοιλιοκάκη.

 Η Takeda και η PvP Biologics είχαν ήδη συνάψει μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η PvP Biologics ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης μέσω της μελέτης του TAK-062 σε αντάλλαγμα της χρηματοδότησης από την Takeda.

Το TAK-062 είναι μια εξαιρετικά ισχυρή πρωτεΐνη που διασπά την προσλαμβανόμενη γλουτένη και έχει υπολογιστεί με μηχανική επεξεργασία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης.

Επί του παρόντος, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι η διατήρηση διατροφής χωρίς γλουτένη, η οποία συνεπάγεται αυστηρή, δια βίου αποφυγή της έκθεσης σε πρωτεΐνες γλουτένης από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, η οποία όμως δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική.

Η μελέτη φάσης 1 εξέτασε την ασφάλεια και ανεκτικότητα του TAK-062 σε υγιείς εθελοντές και άτομα με κοιλιοκάκη.

Η ικανότητα του TAK-062 να διασπά την προσλαμβανόμενη γλουτένη μελετήθηκε σε υγιείς εθελοντές. Η Takeda σχεδιάζει να παρουσιάσει δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 1 σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.

Παράλληλα, σχεδιάζει μελέτη φάσης 2b για την αποτελεσματικότητα και το εύρος δοσολογίας σε ασθενείς με μη ελεγχόμενη νόσο οι οποίοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Πρόσφατες μελέτες που βασίζονται στον πληθυσμό στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης είναι περίπου 1% και περίπου 0,5% παγκοσμίως.

Η γαστρεντερολογία είναι ένας από τους τομείς στρατηγικής εστίασης της Takeda και η εταιρεία διαθέτει ήδη στο εμπόριο το Vedolizumab, ένα blockbuster εγκεκριμένο για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.

Άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα για τη θεραπεία της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν τη GSK, η οποία τον Σεπτέμβριο συμφώνησε να αγοράσει την Sitari Pharmaceuticals για προκλινικό φάρμακο κοιλιοκάκης.

Επίσης, η Provention Bio αναπτύσσει για λογαριασμό της Amgen μια πιθανή θεραπεία από τα τέλη του 2018.

Σημειώνεται τέλος ότι η Takeda έχει επίσης ένα άλλο φάρμακο για την κοιλιοκάκη, το TAK-101, το οποίο απέκτησε από την COUR Pharmaceuticals τον Οκτώβριο. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο