Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εκτιμήθηκε σε περίπου 0,4 δισ. δολ. το 2018 και αναμένεται να αυξηθεί στα 0,77 δισ. δολ. το 2022 σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 17,7% . Βασικότεροι παίκτες στην συγκεκριμένη αγορά είναι οι Mylan Pharmaceuticals, η Alara Pharmaceutical Corporation, η Bristol Myers Co, η Teva Parenteral Medicines, και η Jerome Stevens Pharmaceuticals. Ωστόσο, δεν είναι και οι μοναδικοί, καθώς το 2019  η πολυεθνική Eli Lilly απέκτησε την Loxo Oncology, Inc. αντί του ποσού των 8 δισ. δολ. αποκτώντας πρόσβαση σε πειραματικά φάρμακα όπως οι αναστολείς RET που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. 

Η Βόρειος Αμερική ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά φαρμάκων για τον καρκίνο του θυρεοειδούς το 2018, ακολουθούμενη από την Ευρώπη. Ωστόσο, αναμένεται ότι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα καταγραφεί ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης την περίοδο 2018-2023. 

Η αύξηση των επιπτώσεων του καρκίνου του θυρεοειδούς, ειδικά στις γυναίκες, δίνει ώθηση στην σχετική αγορά φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από ό, τι οι άνδρες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και εκτιμάται ότι 52.070 νέες περιπτώσεις εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ το 2019 , ενώ εκτιμάται ότι οι θάνατοι την ίδια χρονιά  λόγω της νόσου έφθασαν τους 2.170 . Η αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να αποδοθεί στην έκθεση στην ακτινοβολία, στο οικογενειακό ιστορικό με βρογχοκήλη και σε ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα.

Στοχευμένες θεραπείες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς θεραπείες που βασίζονται σε ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο δεν είναι αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, τα Vandetanib και Cabozantinib είναι στοχευμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του προχωρημένου μελαγχρωματικού καρκίνου του θυρεοειδούς (MTC). Καθώς οι ασθενείς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στοχευμένες θεραπείες, η ζήτηση για φάρμακα κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς μειώνεται, επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς.

Τα συνδυαστικά φάρμακα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς είναι πιο αποτελεσματικά και βοηθούν στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου. Ένα φάρμακο συνδυασμού περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά (ΑΡΙ) συνδυασμένα σε μία μοναδική δοσολογική μορφή. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ανάπτυξη της αντοχής στα φάρμακα και εμποδίζουν την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων. Για παράδειγμα, το 2018, ο FDA ενέκρινε το συνδυασμό dabrafenib ενός αναστολέα BRAF και trametinib, ενός αναστολέα ΜΕΚ για τη θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πηγές:
https://www.globenewswire.com/news-release/2020/03/04/1994971/0/en/Thyroid-Cancer-Drugs-Market-Forecasts-2020-2030-Increasing-Use-of-Combination-Drugs-Spurs-Growth.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;