Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγχώνευση των AbbVie και Allergan που αποτιμάται στα 63 δισ. δολ. μετά την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, οι οποίες προηγουμένως είχαν εγκρίνει την πώληση του σκευάσματος για αυτοάνοσες νόσους στο γαστρεντερικό, του brazikumab στην AstraZeneca.

Η μεταβίβαση είναι μια κατάσταση που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι η συγχωνευθείσα εταιρεία θα έχει πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτόν τον τομέα της αγοράς εάν το brazikumab εγκριθεί.

Η AbbVie διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο φάρμακο στον κόσμο σε πωλήσεις (adalimumab), το οποίο χρησιμοποιείται σε μια σειρά φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Ανησυχώντας για το γεγονός ότι η συγχωνευθείσα εταιρεία θα είχε υπερβολικά υψηλό μερίδιο αγοράς σε ασθένειες όπως  Crohn και ελκώδης κολίτιδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Allergan να πωλήσει το brazikumab σε έναν "κατάλληλο αγοραστή".

Η AstraZeneca ενέκρινε και συμφώνησε να ανακτήσει τα δικαιώματα του brazikumab, το οποίο αναπτύχθηκε από το τμήμα MedImmune biologics σε συνεργασία με την Amgen.

Το 2016 η αγγλική πολυεθνική είχε επιλέξει να πωλήσει το brazikumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει στην IL-23, σε μια συμφωνία αξίας άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν ικανοποιούνταν όλοι οι αναπτυξιακοί στόχοι.

Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας την IL-23 και εμποδίζοντας την φλεγμονή του εντέρου.

Υποβάλλεται σε κλινική δοκιμή έναντι του adalimumab για τη νόσο του Crohn και έναντι του vedolizumab της Takeda για την ελκώδη κολίτιδα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC) συνεχίζει να εξετάζει την εκκρεμούσα συναλλαγή, η οποία δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν συνάψει μια συμφωνία χρονοδιαγράμματος με το προσωπικό της FTC που πιθανώς θα οδηγήσει σε απόφαση της FTC στις αρχές του 2ου τριμήνου.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι «συνεχίζουν να συνεργάζονται πλήρως με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατά τη διάρκεια του ελέγχου δηλώνοντας την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν την συναλλαγή το συντομότερο δυνατό.

 

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/ news/abbvie-allergan-merger- cleared-in-eu-with-brazikumab- sell-off/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό