Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την πρώτη έλλειψη φαρμάκων ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κοροναϊού. Επιπλέον, ο FDA ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί 20 φάρμακα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις στο μέλλον, ενώ κάποιες εταιρείες γενοσήμων προβλέπουν ελλείψεις ήδη από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, λόγω του νέου κοροναϊού.

Ο FDA δεν αποκάλυψε το όνομα του φαρμάκου που βρίσκεται σε έλλειψη ή τα 20 φάρμακα που παρακολουθεί, καθώς θεωρείται ότι είναι «εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες».

Πάντως στην Ινδία, μια επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Τμήμα Φαρμακευτικών Προϊόντων της χώρας ξεκίνησε την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας 58 ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (APIs) για να λάβει προληπτικά μέτρα κατά της παράνομης αποθήκευσής τους και του "μαύρου" μάρκετινγκ στη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Economic Times, μετά την ανασκόπηση του καταλόγου των φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι 34 σκευάσματα δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις- κλαβουλανικό κάλιο, κεφτριαξόνη, στείρο νάτριο, πιπερακιλλίνη, ταζοβακτάμη, μεροπενέμη, βανκομυκίνη, γενταμυκίνη και σιπροφλοξασίνη.

Συνέπεια αυτού είναι ότι η ινδική κυβέρνηση περιόρισε τις εξαγωγές σε 13 δραστικές ουσίες μαζί με μερικές από τις τελικές συνθέσεις τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παρακεταμόλη, τινιδαζόλη, μετρονιδαζόλη, ακυκλοβίρη, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, προγεστερόνη, χλωραμφενικόλη και νεομυκίνη. Για τα περισσότερα από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, η Ινδία είναι καθαρός εισαγωγέας, καθώς υπάρχει μικρή εγχώρια παραγωγή αυτών των συστατικών.

Ο κορυφαίος παραγωγός γενοσήμων Mylan δήλωσε ότι η επιδημία θα επηρεάσει τα οικονομικά του αποτελέσματα, ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες- συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Merck και Pfizer - ανέφεραν ότι η επιδημία του κοροναϊού  μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες ή τις πωλήσεις τους. 

Ο περιορισμός των εξαγωγών από την Ινδία στο κοινώς χρησιμοποιούμενο αναλγητικό, παρακεταμόλη-που πωλείται με διάφορα εμπορικά σήματα - δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η τιμή της δραστικής ουσίας διπλασιάστηκε σε λιγότερο οργανωμένες αγορές, επειδή οι εξαγωγές της βασικής δομής της, της παρα-αμινοφαινόλης (PAP) μειώθηκαν δραματικά από την Κίνα.

Ενώ υπάρχουν μόνο λίγοι παρασκευαστές που παράγουν παρακεταμόλη χωρίς να εξαρτώνται από την κινεζική PAP, μερικοί μεγάλοι παρασκευαστές στην Ινδία εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κινεζική PAP για την παραγωγή παρακεταμόλης τους και συνήθως διατηρούν μόνο τρεις έως τέσσερις μήνες στοκ.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα αποθέματά τους είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ και σε περίπτωση συνεχούς διακοπής του εφοδιασμού, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Επιπλέον, οι Κινέζοι παρασκευαστές παρακεταμόλης, οι οποίοι εξάγουν σημαντικό μέρος της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να εξάγουν. 

Ενώ η παρακεταμόλη καταχωρήθηκε στον κατάλογο παρακολούθησης που κυκλοφόρησε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ινδίας, έρευνα αποκάλυψε ότι και άλλα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όπως η σιπροφλοξασίνη, η αμοξυκιλλίνη και η αζιθρομυκίνη, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρή έλλειψη πρώτων υλών. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυτών των  φαρμάκων αυξήθηκαν επίσης σημαντικά.

Σε μια δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mankind Pharma τόνισε ότι, η αμοξικιλλίνη είναι το πιο συνηθισμένο API για την παρασκευή αντιβιοτικών και η εταιρεία έχει επενδύσει 14 εκατομμύρια δολάρια,  τονίζοντας ότι αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι μέχρι τον Απρίλιο, θα υπάρξει οξεία έλλειψη.

Σε μια δήλωση προς την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Οκτώβριο, η Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας των Φαρμάκων του FDA, δήλωσε ότι ο FDA έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν τρία βασικά φάρμακα των οποίων οι παρασκευαστές API βασίζονται μόνο στην Κίνα. Τα τρία φάρμακα είναι: η καπρεομυκίνη, η στρεπτομυκίνη (και τα δύο ενδείκνυνται για τη θεραπεία της φυματίωσης) και η σουλφαδιαζίνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους και του τραχώματος).

Η στρεπτομυκίνη είναι επίσης στον κατάλογο παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Φαρμακευτικών Προϊόντων της Ινδίας μαζί με τα κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιυπερτασικά όπως η λοσαρτάνη, η βαλσαρτάνη, η τελμισαρτάνη και η ολμεσαρτάνη, ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η μετφορμίνη που είναι για τη θεραπεία του διαβήτη. 

Πηγές:
https://www.pharmacompass.com/radio-compass-blog/covid-19-india-restricts-drug-exports-amid-rising-prices-of-essential-bulk-drugs-fda-announces-first-drug-shortage 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα