Αυξάνει ο αριθμός των φαρμακοβιομηχανιών που πέφτουν στην μάχη της ανακάλυψης θεραπείας ή εμβολίου που θα ανακόψει την θανατηφόρο πορεία του κοροναϊού, συνάπτοντας μεταξύ άλλων και στρατηγικές συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρα ερευνών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα μολονότι συνήθως χρειάζονται  περίπου 10 έως 15 χρόνια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, υπάρχουν και καλά νέα. 

Τέτοια είναι: τα άλματα στην τεχνολογία, όπως η ικανότητα ταχείας αλληλουχίας του γονιδιώματος του ιού και η δημιουργία εμβολίων από το αγγελιαφόρο RNA που επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης. Μολονότι η ανάπτυξη νέων θεραπειών φαρμάκων μπορεί επίσης να πάρει χρόνο - περίπου μια δεκαετία από την ανακάλυψη για να φτάσει στην αγορά και εδώ η τεχνολογία παρέχει ένα πλεονέκτημα: νέοι τύποι αντιικών φαρμάκων και θεραπείες ανοσοθεραπείας, μπορούν να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι φάρμακα που βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη  ή που ήδη θεραπεύουν παθήσεις  θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση του COVID-19, συντομεύοντας έτσι το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Σύμφωνα λοιπόν με τελευταίο δημοσίευμα του Forbes, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις που υπάρχουν σε αυτό το μέτωπο είναι οι εξής:Gilead Sciences

Η Gilead, με έδρα το Foster City, αναπτύσσει το Remdesivir, ένα αντι-ιικό σκεύασμα που παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα κατά του SARS, MERS, Ebola και άλλων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στις Η.Π.Α. και την Κίνα για να διαπιστώσει αν το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι του νέου κοροναϊού και επίσης να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις για την παροχή του φαρμάκου ως επείγουσας θεραπείας ελλείψει άλλων επιλογών.

Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους. Μια αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Φεβρουάριο περιέγραψε το remdesivir ως τον "πιο υποσχόμενο υποψήφιο" κατά του COVID-19.

AbbVie

Η AbbVie παρασκευάζει το lopinavir / ritonavir, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με υγειονομικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά COVID-19, με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Κίνα ότι η χρήση του βοηθά στην καταπολέμησή της νόσου. Η εταιρεία έχει δώσει το φάρμακο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ως πειραματική επιλογή.

Παράλληλα συνεργάζεται με υγειονομικές αρχές όπως το CDC, WHO και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σχετικά με τις δοκιμές. 


Moderna

Έχει αναπτύξει ένα πιθανό εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και αναπτύσσει αντισώματα ενάντια σε μια "πρωτεΐνη ακίδα" που βρέθηκε στον ιό. Μία παρτίδα του εμβολίου έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί στην NIAID για έναν πρώτο γύρο δοκιμών.
Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε, παρασκευάστηκε και απεστάλη για δοκιμή μόλις 42 ημέρες μετά την πρώτη δημοσίευση της αλληλουχίας DNA του κοροναϊού

Johnson & Johnson

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Johnson & Johnson συνεργάζεται με την Αρχή Βιοϊατρικής προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που βοηθά στην ανάπτυξη αντιμέτρων για βιολογικές απειλές, για την ανάπτυξη πιθανών εμβολίων και θεραπειών για το COVID-19. Η εταιρεία προσπαθεί να εντοπίσει μόρια στις βιβλιοθήκες της που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου, ενώ αξιοποιεί και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την επιτυχή ανάπτυξη του εμβολίου Έμπολα. Το εμβόλιο βρίσκεται σε φάση διερεύνησης και ανάπτυξης, ενώ έχει αποστείλει παρτίδες από το σκεύασμα για το ΗΙV που είναι συνδυασμός  darunavir / cobicistat στην Κίνα για να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους έναντι του COVID-19.

Eli Lilly

Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly που εδρεύει στην Ιντιάνα ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την εταιρία βιοτεχνολογίας AbCellera με έδρα το Βανκούβερ για να αναπτύξει συνθετικές θεραπείες κατά του COVID-19. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακαλύψει "εκατοντάδες" αντισώματα έναντι του ιού, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να ανακαλυφθεί το αποτελεσματικό υποψήφιο αντίσωμα για δοκιμή.

«Σε 11 ημέρες, έχουμε ανακαλύψει εκατοντάδες αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2 που είναι υπεύθυνος για την τρέχουσα επιδημία«, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος στην  AbCellera, Carl Hansen.

Pfizer

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει αρκετά ελπιδοφόρα αντιιικά μόρια που σταματούν τον ιό SARS-CoV-2. Τα μόρια αυτά εξετάζονται προκειμένου να επιλεχθούν τα καλύτερα για να ξεκινήσει η ανάπτυξή τους. Ο επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας, Μίκαελ Ντόλσεν, σημείωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να εξετάσει τη διερεύνηση του συνδυασμού αυτών των μορίων με αντιιικές θεραπείες που αναπτύχθηκαν από άλλες επιχειρήσεις.
Την Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέρος του σχεδίου της για την καταπολέμηση της COVID-19 είναι να μοιραστεί την τεχνογνωσία της με μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα για να αυξήσει την εγκεκριμένη θεραπεία ή το εμβόλιο.

GlaxoSmithKline

Η GSK έχει αναπτύξει ήδη μια  πλατφόρμα ανοσοενισχυτικού εμβολίου, ένα σύστημα που βοηθά στη βελτίωση των εμβολίων με την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης σε ασθενείς που το λαμβάνουν. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανήγγειλε ότι συνεργάστηκε με την Coalition for Epidemic Preparedness Innovations για να χρησιμοποιήσει αυτή την πλατφόρμα για τη βελτίωση των πιθανών εμβολίων στον νέο κοροναϊό. Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, υπέγραψε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, ενώ συνεργάζεται για τον ίδιο λόγο και με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Clover. Τα εμβόλια είναι ακόμη σε πρώιμο έλεγχο.

Regeneron Pharmaceuticals

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επέκτεινε τη συνεργασία της με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, που στο παρελθόν οδήγησε σε πιθανή θεραπεία του ebola. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η εταιρεία προσπαθεί να εντοπίσει πιθανές θεραπείες αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες κατά του COVID-19.
Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ το Sarilumab, μία θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα που ανέπτυξε με τη Sanofi η Regeneron, θα εξεταστεί ως πιθανή θεραπεία του COVID-19.

Inovio Pharmaceuticals

Με έδρα στη Πενσυλβάνια, η φαρμακευτική εταιρεία Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι έχει επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για ένα υποψήφιο εμβόλιο το ΙΝΟ-4800 \. Η εταιρεία είχε αναπτύξει προηγουμένως ένα εμβόλιο για τη νόσο MERS το οποίο βρίσκεται στη φάση της δοκιμής. Επίσης έλαβε μία επιχορήγηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της έξυπνης συσκευής που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για την παράδοση του εμβολίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την εφαρμογή του εμβολίου σε ανθρώπους τον Απρίλιο.

Vir Biotechnology

Η Vir Biotechnology με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου ότι πρόκειται να συνεργαστεί με τη BioGen για την παρασκευή αντισωμάτων που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν το COVID-19. Η εταιρεία έχει εντοπίσει αντισώματα από άτομα που σώθηκαν από το SARS και μελετά για να δει αν μπορεί να λειτουργήσουν κατά του νέου κοροναϊού, καθώς και οι δύο ασθένειες είναι παρόμοιες. 
Η θεραπεία βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο, ενώ τον Φεβρουάριο, η Vir ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την κινεζική φαρμακευτική εταιρία WuXi Biologics σε αυτή την έρευνα.

Sanofi

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την BARDA για την επιτάχυνση του εμβολίου COVID-19, αξιοποιώντας την τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη για την ανάπτυξη του εμβολίου SARS. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει ανασυνδυασμένο DNA με στόχο την εξεύρεση μιας ακριβούς γενετικής αντιστοιχίας με τις επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού.
Το εμβόλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το Sarilumab, μια θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που ανέπτυξε η Sanofi με την Regeneron, αναμένεται να εξεταστεί ως πιθανή θεραπεία με COVID-19.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]