Με θέατρο του παραλόγου παρομοιάζουν φαρμακοποιοί την κατάσταση που σήμερα βιώνουν τονίζοντας ότι οι επιστημονικές επισημάνσεις από την μία για το ποια σκευάσματα ενδεχομένως λειτουργούν υπέρ του κοροναϊού- αδυνατίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα- και άρα πρέπει να αποκλείονται και οι κομπογιαννίτες από την άλλη που ωθούν τους καταναλωτές σε παρασκευή κατ' οίκον αντισηπτικών έχουν στερέψει επικίνδυνα την αγορά από σκευάσματα ή υλικά απαραίτητα για την παρασκευή προϊόντων.

Συγκεκριμένα, φαρμακοποιός με κατάστημα στην Κεντρική Ελλάδα μας ανέφερε ότι η ημερήσια ζήτηση για παρακεταμόλη, που ενδείκνυται σύμφωνα με επιστήμονες στα συμπτώματα της νόσου, έχει αυξηθεί πάνω από 60% τις δύο τελευταίες ημέρες. Αλλος φαρμακοποιός ανεβάζει το ποσοστό της ζήτησης πολύ περισσότερο. Εξαιτίας της αύξησης αυτής, εταιρεία που εμπορεύεται σκευάσματα παρακεταμόλης ενημέρωσε ότι αδυνατεί να καλύψει αυτή την αύξηση. Στο πλαίσιο αυτό, φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας στους πελάτες τους ότι αν δεν συντρέχει λόγος να μην προχωρούν σε σχετικές αγορές, αφήνοντας τα σκευάσματα αυτά ελεύθερα για αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, η αγορά που έχει στερέψει από οινόπνευμα, μάσκες και αντισηπτικά, κινδυνεύει να ξεμείνει και από υλικά που είναι απαραίτητα για την παρασκευή των τελευταίων (π.χ. γλυκερίνη ή ισοπροπυλική αλκοόλη). Οπως μας λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς κομπογιαννίτες χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων της τηλεόρασης και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αισχροκερδούν στην πλάτη είτε ανυποψίαστων πελατών είτε πανικοβλημένων εν δυνάμει ασθενών.

Παράγοντες τονίζουν ότι άμεσα τα φαρμακεία πρέπει να προμηθευτούν τα προαναφερθέντα προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αλλά και την δική τους υγεία, καθώς και των εργαζομένων τους. Παράλληλα, να υπάρξει έλεγχος στις τιμές τους, οι οποίες το τελευταίο καιρό έχουν εκτοξευτεί. Συγκεκριμένα προ κορονοιού, η τιμή μιας μάσκας κόστιζε (λιανική τιμή) 30 λεπτά, ενώ με το ξέσπασμα της πανδημίας ανέβηκε στο 1,20 ευρώ το ένα τεμάχιο και σε κάποιες πόλεις έφτασε και το 1,95 ευρώ (το ένα τεμάχιο). Προ της νόσου, το κουτί με τις 50 μάσκες είχε κόστος (χονδρική τιμή) 10 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ με το ξέσπασμα της κρίσης ανέβηκε στα 45 ευρώ συν ΦΠΑ το κουτί και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε και τα 55 ευρώ συν ΦΠΑ το κουτί.

Ξέφρενη πορεία κάνουν και τα συστατικά για την παρασκευή αντισηπτικών. Περίτρανο παράδειγμα η ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία πριν από 10 ημέρες τα τρία λίτρα κόστιζαν 11 ευρώ, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 30 ευρώ, για πρώτες ύλες βεβαίως που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για την εισαγωγή πρώτων υλών και μασκών και από το Υπουργείο Υγείας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των τιμών.