Ένα γαλλικό ιατρικό εργαστήριο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει στις γαλλικές αρχές "εκατομμύρια δόσεις" φαρμάκων κατά της ελονοσίας, καθώς μετά από τις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν απεδείχθη ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του Covid-19.

H γαλλική πολυεθνική Sanofi δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει δυνητικά αρκετές δόσεις φαρμάκου που περιέχει το μόριο υδροξυχλωροκίνη  για να θεραπεύσει έως και 300.000 άτομα, εάν είναι απαραίτητο.

Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας, καθώς επίσης και για τη θεραπεία αυτοάνοσων περιπτώσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 Στην Κίνα, έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία ασθενών με κορωναϊό.

Στη Γαλλία, ο διάσημος ερευνητής καθηγητής Didier Raoult, ο οποίος είχε αναλάβει την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης να ερευνήσει πιθανές θεραπείες του Covid-19, σε βίντεο περιγράφει τα «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα μιας δοκιμής χλωροκίνης σε 24 ασθενείς με κοροναϊό.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σίμπεθ Νντιάγι δήλωσε ότι παρόμοιες κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν σε περισσότερους ασθενείς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σαφής "επιστημονική απόδειξη" ότι η θεραπεία λειτουργεί.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι νέες δοκιμές θα ολοκληρωθούν από μια ομάδα ανεξάρτητη από τον καθηγητή Raoult."

Ορισμένοι ειδικοί, πάντως έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη χρήση χλωροκίνης , ελλείψει ευρύτερων μελετών, επισημαίνοντας ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Véran δήλωσε ότι θα διεξαχθούν τώρα νέες δοκιμές προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τον καθηγητή Raoult σε μια προσπάθεια να αναπαραχθούν ανεξάρτητα οι δοκιμές και να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα είναι επαρκώς επιστημονικά ισχυρά πριν ληφθεί οποιαδήποτε πιθανή απόφαση για θεραπεία.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου από Αμερικανούς επιστήμονες, ανέφερε επίσης ότι η χλωροκίνη φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία και ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι : "Η χρήση χλωροκίνης (δισκίων) δείχνει ευνοϊκές εκβάσεις σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου χρόνου ανάρρωσης και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, καμία χώρα - ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα μέτρα θεραπείας κατά του Covid-19, αλλά στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν ήδη τη χρήση χλωροκίνης ως "αποτελεσματική θεραπεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις