Πριν από τα τέλη του μήνα αναμένεται να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που σήμερα διεξάγεται στην δραστική ουσία κολχικίνη ως μία ενδεχόμενη απάντηση στην επιδημία του κορωνοϊού, έχοντας στο πλάϊ τους οι ερευνητές την οικονομική υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Εlpen.

Αυτά δήλωσε αποκλειστικά στο iatronet, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος τονίζοντας ότι η δραστική ουσία κολχικίνη, χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, στην κλινική μελέτη, σύμφωνα με τον ίδιο, μετέχουν πάνω από 50 ασθενείς και μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένονται τα πρώτα δεδομένα. Από κει και πέρα ο στόχος είναι με βάση και τα δεδομένα που θα έχουν ληφθεί να ενταχθούν και άλλοι ασθενείς φθάνοντας συνολικά τους 180.

Στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, ενώ διεξάγεται σε 24 κέντρα στην Ελλάδα. Παράλληλα συμμετέχουν και 2 στην Ιταλία, 1 στην Ισπανία και 2 στην Αμερική, τα οποία συνολικά στην παρούσα φάση και λόγω των συνθηκών θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Πηγές:
https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/trial/2020-001455-40/G

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας