Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα ανώτατα στελέχη: David Ricks, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Eli Lilly & Co και πρόεδρος της IFPMA, Severin Schwan, Διευθύνων Σύμβουλος της Roche, Paul Stoffels, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος στην Johnson & Johnson, David Loew, Εκτελεστικός VP στη Sanofi Pasteur και Rajeev Venkayya , Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Μονάδας Εμβολίων στην Takeda έλαβαν μέρος σε μια εικονική ενημέρωση Τύπου με δημοσιογράφους που φιλοξένησε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Παραγωγών και Φαρμάκων (IFPMA) στη Γενεύη, 19 Μαρτίου 2020.

Σε πόσο καιρό νομίζετε ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για να χορηγηθεί σε άτομα που το έχουν ανάγκη;

David Loew, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Sanofi Pasteur:

Υπάρχει ένα πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον κλάδο, το οποίο έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τους δημόσιους οργανισμούς για την επιτάχυνση των νέων εξετάσεων, των εμβολίων και των θεραπειών. Η δέσμευση της βιομηχανίας είναι να μοιράσουμε μεταξύ μας τα εργαλεία και τις ιδέες για να δημιουργήσουμε θεραπείες και εμβόλια. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί σχετικά με τους μήνες που θα χρειαστούν για να διατεθεί ένα εγκεκριμένο εμβόλιο στην κλίμακα που αυτό χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα διαρκέσει λιγότερο από 12 έως 18 μήνες για να είναι δοκιμασμένο, εγκεκριμένο και διαθέσιμο σε μεγάλη κλίμακα . Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα υποψήφιο εμβόλιο στην κλινική δοκιμή Φάσης Ι και υπάρχουν και άλλα σε αναμονή. Όταν αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο, προσπαθούμε σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές να συμπιέσουμε το χρονοδιάγραμμα . Αλλά αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να θυσιάσουμε την αποφασιστικότητα να είμαστε αποτελεσματικοί και ασφαλείς. Τα εμβόλια πρέπει να είναι ασφαλή: συνήθως χορηγούνται ενέσιμα σε υγιείς ανθρώπους, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια.

Πώς μπορούν να αυξηθούν και να επιταχυνθούν τα διαγνωστικά τεστ;

Severin Schwan, Διευθύνων Σύμβουλος της Roche:

Πρόσφατα περισσότερες εταιρείες έλαβαν έγκριση για διαγνωστικά τεστ, γεγονός που σημαίνει ότι πια θα κατασκευάζονται εκατομμύρια τεστ σε μηνιαία βάση. Διαπιστώσαμε μεγάλη πρόοδο σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, με εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των αρχών, ιδίως των ρυθμιστικών αρχών. Η συνεργασία με τις αρχές είναι άψογη, σε όλο τον κόσμο και οι εταιρείες λαμβάνουν τις απαραίτητες εγκρίσεις σε χρόνο ρεκόρ. Ο κλάδος αύξησε την παραγωγή, αλλά παρ 'όλο που παρέχονται περισσότερες δυνατότητες δοκιμών, η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι δοκιμές να απευθύνονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε ασθενείς που εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα της νόσου. Οι δοκιμές ευρείας βάσης σε αυτό το στάδιο απλώς δεν είναι εφικτές .

Πώς λειτουργεί η βιομηχανία στην πρόσβαση  στη λύση για την COVID-19; και πόσο θα είναι οικονομικά προσιτή ;

David Ricks, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eli Lilly & Co, πρόεδρος της IFPMA:

Η βιομηχανία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκεντρώσει κάθε κομμάτι της επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας της στην επίλυση ενός ανθρωπιστικού προβλήματος. Οι μεμονωμένες αποφάσεις τιμολόγησης θα εξαρτηθούν από τους εφευρέτες και τους κατασκευαστές και θα υπάρχουν λύσεις, αλλά το πνεύμα σε ολόκληρο τον κλάδο είναι μια γρήγορη συνεργασία  για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Δεσμευόμαστε σήμερα να παίξουμε το ρόλο μας και να το κάνουμε με έναν ισχυρό τρόπο για να φέρουμε την πλήρη δύναμη της επιστημονικής μας εμπειρίας σε αυτό το πρόβλημα. Δεν έχω δει ποτέ τέτοιο είδος συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των εταίρων της βιομηχανίας, αλλά και με την βιοτεχνολογία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις κυβερνήσεις με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο κινούμαστε να είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Πώς μπορούμε να ισοπεδώσουμε την καμπύλη δεδομένου ότι ο ιός αυτός εξελίσσεται τόσο γρήγορα και πού πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας;

Rajeev Venkayya, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Μονάδας Εμβολίων, Takeda:

Η στρατηγική επιπέδωσης της καμπύλης είναι κρίσιμη και σημαίνει πρώιμες, συντονισμένες παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Αυτό έγινε σε όλο τον κόσμο σε αυτήν την πανδημία σε ποικίλους βαθμούς, αλλά λόγω καθυστερημένης και ασυνεπούς εφαρμογής δεν ήταν αρκετό. Σε αυτό το σημείο, η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η "αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης" - η ανάγκη για νοσοκομειακές κλίνες και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα, έτσι ώστε να παραμείνουν υγιείς .Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τα προστατέψουμε. Αυτό σημαίνει την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε όλο το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης και μακροπρόθεσμα φαρμάκων και εμβολίων για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας COVID-19.

Ποιες είναι οι βιομηχανικές προκλήσεις; Υπάρχει πρόβλημα με τη συνέχεια της επιχείρησης;

Paul Stoffels, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος, Johnson & Johnson:

Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τις παραγωγικές μας ικανότητες και να μοιραστούμε την διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να εντείνουμε την παραγωγή μόλις αναπτυχθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο ή θεραπεία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια του εφοδιασμού όλων των βασικών φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών σε ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστεί με όλους τους διάφορους εταίρους για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής παραγωγική   ικανότητα αν υπάρχει εμβόλιο και ότι όλοι μπορούν να εμβολιαστούν για να προστατευθούν.

Δεν είναι μόνο μια φαρμακευτική βιομηχανία που θα το κάνει αυτό, είναι ένας συνδυασμός πολλών που εργάζονται μαζί με τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες, τόσο στην έρευνα όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού: να μοιράζονται τις ικανότητες και την παραγωγική ικανότητα για να φτάσουν εκεί. Αυτό πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή για την επίλυση του COVID-19.

Μην ξεχνάτε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καρκίνο, έχουν φλεγμονές, έχουν άλλες ανάγκες. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε όλα τα βασικά φάρμακα.

 

 

Πηγές:
https://pharmaboardroom.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο