Είναι γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολλά προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων, ιδιαίτερα στην Κίνα, που αποτελεί έναν σημαντικό παραγωγό δραστικών ουσιών.

Το γεγονός εξέλαβε ως ευκαιρία η Ινδία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες,  επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να αναπτύξει την δική της εγχώρια παραγωγή δραστικών ουσιών και να αντεπιτεθεί έτσι στην κυριαρχία της Κίνας σε αυτή την αγορά. 

Η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει την εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών συστατικών για να εξουδετερώσει την υποτιθέμενη υπερβολική εξάρτησή της από τις κινεζικές εισαγωγές, που όμως τώρα παρεμποδίζεται λόγω των γενικότερων απαγορεύσεων εξαιτίας του COVID-19, ανέφερε το Bloomberg.

Η Ινδία εντόπισε και έδωσε προτεραιότητα στην παραγωγή 53 πρώτων υλών και δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) ως μέρος της πολιτικής της για να καλύψει τα κενά εφοδιασμού που υπάρχουν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την επένδυση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγχώριους παραγωγούς φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και την αναζωογόνηση κρατικών εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής φθηνών γενοσήμων.

Εισαγωγές

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 70% των εισαγωγών που πραγματοποιεί η Ινδία σε δραστικές ουσίες προέρχονται από την Κίνα, φθάνοντας σε αξία τα 2,4 δισ. δολ., ενώ συνολικά δαπανά 3,56 δισ. δολ. για εισαγωγές τέτοιων προϊόντων σε ετήσια βάση.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ινδία διέκοψε τις εξαγωγές 26 δραστικών ουσιών και φαρμάκων από παρακεταμόλη  αντιιικά για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα και  νεομυκίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ινδία έχει ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής της σε παρακεταμόλη και αντιβιοτικά -πενικιλλίνη και σιπροφλοξασίνη.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, που βασίζονται σε δραστικές ουσίες από την Ινδία για μια σειρά φαρμάκων, αναθέρμανε τις σχέσεις της με προμηθευτές από τη Νότια Ασία ιδιαίτερα για την υδροξυχλωροκίνη, η οποία έχει εκτιμηθεί ως πιθανή θεραπεία για την  COVID-19.

Σημειώνεται, ότι η Ινδία, η οποία καλύπτει το 47% των αναγκών της Αμερικής σε υδροξυχλωροκίνη, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, συμφώνησε να εκχωρήσει το απόθεμά της σε υδροξυχλωροκίνη σε χώρες "που πλήττονται σοβαρά"  από την πανδημία, καθώς και σε άλλες που βασίζονται στην προμήθεια του φαρμάκου.

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/manufacturing/india-hoping-to-challenge-chinese-dominance-plans-drug-ingredient-production-push

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη