Mολονότι η Gilead δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο μάρκετινγκ για την πρώτη θεραπεία κορωνοϊού που έχει δείξει κλινικά οφέλη σε μια καλά σχεδιασμένη τυχαιοποιημένη μελέτη, το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Αναθεώρησης (ICER) υποστήριξε ότι το φάρμακο είναι οικονομικά αποδοτικό για την εταιρεία, στα 4.460 δολ. ανά ασθενή.

Ακόμα και με 1.000 δολ. κόστος ανά ασθενή, λιγότερο από το ένα τέταρτο της εύλογης τιμής του ICER, η Gilead θα μπορούσε να έχει πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολ φέτος, τουλάχιστον θεωρητικά. Η εταιρεία στοχεύει στη θεραπεία 1 εκατομμυρίου ασθενών έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Michael Yee.

Προς το παρόν, η Gilead δωρίζει το remdesivir στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για να το διαθέσει, ενώ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να δίνει δόσεις του φαρμάκου μέχρι να εξαντληθεί η τρέχουσα αλυσίδα εφοδιασμού της- περίπου 1,5 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα έσοδα ύψους 1 δισ. δολ. για την εταιρεία από την διάθεση του σκευάσματος μπορεί να μοιάζουν πολλά, αλλά ο Yee σημείωσε ότι είναι πολύ λίγα συγκριτικά με τα 6 τρισ. δολ. που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταβάλει για να στηρίξει την οικονομία.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικής (BARDA) έχει δεσμεύσει έως και 483 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της παρασκευής του υποψηφίου εμβολίου mRNA της Moderna.

Στα τέλη Μαρτίου, το ηγετικό στέλεχος της Gilead, O'Day, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα εργαστεί για να εξασφαλίσει προσιτή τιμή και πρόσβαση στο remdesivir για όλους.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε αρχικά ως μέρος μιας ομάδας  υποψήφιων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, υποστηρίζει η ICER και η Gilead έχει ήδη αντισταθμίσει αυτά τα έξοδα με την πώληση επιτυχημένων άλλων θεραπειών στον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C της Big Biotech - η πρώτη της, η Sovaldi, κυκλοφόρησε σε τιμή λίστας 1.000 δολ ανά χάπι ή 84.000 δολ. ανά θεραπεία - προκάλεσε σημαντικό δημόσιες αντιδράσεις.

Η ICER χρησιμοποίησε ένα κατώτατο όριο κόστους-αποτελεσματικότητας 50.000 δολ. ανά ποιοτικά προσαρμοσμένο έτος ζωής που αποκτήθηκε με τη χρήση του remdesivir, αντί των συνηθέστερα χρησιμοποιημένων προτύπων 100.000 δολ / ανά ποιοτικά προσαρμοσμένο έτος ζωής και 150.000 δολ. / ανά ποιοτικά προσαρμοσμένο έτος ζωής, που εφαρμόζεται σε άλλα φάρμακα. Στο πλαίσιο μιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε τεράστια κλίμακα, ένα αυστηρότερο όριο - και ως εκ τούτου χαμηλότερη τιμή - είναι πιο σχετικό, είπε η ομάδα της ICER.

Η ICER υπέθεσε επίσης ότι μια θεραπεία διάρκειας 10 ημερών θα κόστιζε 10 δολ. για την παρασκευή, με βάση μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Virus Eradication.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH, το remdesivir μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης για ασθενείς με COVID-19 κατά τέσσερις ημέρες και προσέφερε ένα μικρό όφελος επιβίωσης 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Η Gilead δεν έχει σχεδιάσει τιμολόγιο. Η δωρεά των 1,5 εκατομμυρίων δόσεων θα μπορούσε να θεραπεύσει 140.000 ασθενείς με αγωγή 10 ημερών. Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει επίσης μια αγωγή πέντε ημερών για λιγότερο σοβαρά ασθενείς που δεν έχουν μηχανική υποστήριξη / και ECMO. Όταν πιέστηκε από αναλυτές για το εμπορικό του σχέδιο κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Daniel O'Day είπε, "απλώς δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις."

Πηγές:
fiercepharma.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη